Talvivaara. Foto: Lehtikuva/Kimmo Rauatmaa.

Finland vill bli bäst på ansvarsfull gruvindustri

Turerna kring Talvivaaragruvan har lett till att miljöproblemen som gäller hela gruvindustrin har blivit ett vanligt samtalsämne.

Också Arbets- och näringsministeriet reagerade på debatten redan hösten 2012 och har nu presenterat ett program som ska göra Finland världsledande inom ansvarsull gruvindustri.

I programmet finns 35 åtgärder med vilkas hjälp målet ska vara nått 2030. För gruvbolagens del innebär det bättre vattenförvaltning och kommunikation, medan den offentliga sektorn ska försöka skapa bättre verksamhetsförutsättningar för gruvbranschen.

– Styrkan bakom projektet är att vi för första gången samlat alla parter kring samma bord för att diskutera lösningar, säger programmets strategiska ledare Mari Pantsar-Kallio.

Parterna har varit rätt så eniga om vilka steg man borde ta, säger Pantsar-Kallio, men framför allt konflikterna mellan gruvnäringen och turismen är svåra att lösa.

– Av förslagen är 34 sådana att så gott som alla parter var eniga om dem. En är extremt besvärlig, och det är den om intressekonflikterna mellan gruvorna å ena sidan och ren- och turismnäringen å andra.

– Den kommer att kräva mycket arbete. Inom turismen har man ändå sagt rakt ut att målet inte är att förbjuda gruvverksamheten i Finland, men att spelreglerna måste bli entydiga.

Överdirektören för Geologiska forskningscentralen Elias Ekdahl presenterade Finlands malmpotiental när ministeriets program offentliggjordes på måndagen.

– Programmet är fint men det är nu det verkliga arbetet inleds, var hans sammanfattning.

Det sociala drifttillståndet måste förtjänas

Gruvindustrin ska vara ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar, slår ministeriet fast.

– Så här kan vi förtjäna det så kallade sociala drifttillståndet för gruvverksamheten. Vi måste förutspå och minimera problemen redan i planeringsskedet, säger näringsminister Jan Vapaavuori (Saml).

Enligt Vapaavuori öppnar cleantech-teknologier också dörrar till den globala marknaden. Efterfrågan på återvinningsteknologi är på väg upp i och med den globala befolkningsökningen och den tilltagande urbaniseringen.