Ekobrottslingar kan hängas ut på webben

Ekobrottslingar som dömts till näringsförbud kan i framtiden bli uthängda på webben. Vid Justitieministeriet bereds som bäst en rapport om ett särskilt webbregister där personer som dömts till näringsförbud antecknas.

Förslaget kommer bland annat från Polisstyrelsen och skattemyndigheterna.

Dataombudsmannen Reijo Aarnio befarar att det kan uppstå problem med integritetsskyddet ifall det planerade webbregistret missbrukas.

Familjemedlemmar till dem som försatts i näringsförbund kan i vilket fall som helst få en negativ stämpel för en lång tid framöver.

– Den största utmaningen gäller sättet att omsätta registret i praktiken. Registret måste vara till hjälp för dem som behöver uppgifterna. Samtidigt måste man dock se till att det inte missbrukas och att till exempel släktingar inte drabbas, säger Aarnio.

Redan nu upprätthåller Rättsregistercentralen ett näringsförbudsregister. Det är alltså fråga om offentliga uppgifter, men man måste veta hur man kommer över dem. Det kan också dröja rätt länge innan man får begärda uppgifter ur registret.

Skattmasen vill få tillgång

Janne Marttinen, Skatteförvaltningens direktör för grå ekonomi, flaggar för uthängning på webben, det vill säga att namnet på de personer som försatts i näringsförbud står att hitta på webben.

– För att insynen ska öka vore det bra att det blir lättare att få tag på namnen på personer som har försatts i näringsförbud. Det skulle ge företagen bättre möjligheter att bygga upp sina samarbetsnät av tillförlitliga partners, säger Marttinen.

Också vd Jukka Ruuska på Suomen Asiakastieto anser att anser att ett offentligt och lättillgängligt register vore mer till nytta än till skada. Enligt honom handlar det om ett allmänt intresse som främjar ett öppet samhälle.

– Man måste dock vara på sin vakt om myndigheterna försöker bredda sitt verksamhetsområde, säger Ruuska.

Rapporten om uthängning på webben väntas bli klar under loppet av detta år. Under arbetet försöker man kartlägga eventuella konflikter som kan uppstå med annan lagstiftning och utföra en jämförelse på EU-nivå innan ministern tar ärendet till riksdagen. 

 

Takai