LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Karzai försöker putsa upp sin image

Karzai har under de senaste månaderna försökt förbättra sin image i hemlandet. Han vill uppträda som en nationalistisk ledare och skaka av sig stämpeln som västländernas lakej.

Samtidigt som Hamid Karzai har irriterat USA med hårda uttalanden avslöjade The New York Times i helgen hur den amerikanska underrättelsetjänsten CIA skickat tiotals miljoner dollar i kontanter till Karzais kansli. Pengarna slussas till kansliet och försvinner därifrån utan att någon vet hur.


Syftet med mutorna till Karzais stab är enligt CIA-källor att köpa sig direkt tillgång till och kontroll av Karzai och hans närmaste krets.

Även en hög amerikansk statstjänsteman uppger att den största källan till korruption i det krigshärjade Afghanistan är USA. Mycket av pengarna sägs gå till krigsherrar och knarkligor med mer eller mindre direkta kontakter med talibanerna.

Nästa år går Karzais andra mandatperiod ut, och han kan inte ställa upp för nyval. Maktskiftet inträffar samtidigt som Afghanistan står inför en annan stor omvälvning. De Nato-ledda Isaf-styrkorna ska lämna landet till slutet av 2014.

Säkerhetsläget i landet är fortfarande uselt och våldet har ökat ytterligare under det senaste året. Polisen, militären och administrationen anklagas för omfattande korruption.