Skypo får mer muskler mot terrorism

Skyddspolisen (Skypo) ska utöka personalen inom arbetet mot terrorism med 15–20 personer.

De nya jobben gäller från och med nästa år. Enligt Skypo-chefen Anssi Pelttari är det fråga om en avsevärd personalökning, eftersom Skypos personalstyrka länge har legat vid cirka 220.
– I resten av Norden har säkerhetspoliserna vuxit under hela 2000-talet. Vi anställer både poliser och andra experter för varierande uppdrag, säger Pelttari.

Nyanställningarna möjliggjordes av regeringens ramförhandlingar i vintras. De innebar att Skypos budget höjs med 1,6 miljoner euro per år. Hittills har Skypos budget gått på 18 miljoner euro.

En del av personalökningen avses ske inom verksamheten med så kallade sambandsmän. Den är för närvarande koncentrerad till Kenyas huvudstad Nairobi.

– Vi vill utöka verksamheten med sambandsmän i länder som är intressanta ur vår synvinkel. Det är alltså fråga om länder där vi vill få mer information och fler kontakter.
Pelttari preciserar inte vilka orter det är fråga om, men säger att de sannolikt blir fråga om Mellanöstern och Nordafrika.

Litet hot mot Finland

Den kraftiga ökningen av personalen i arbetet mot terrorism föranleder oss att fråga om hotet om terrorism har ökat i Finland.

Pelttari säger att situationen har förändrats, trots att hotet i Finland inte blivit större. Utökningen av resurserna och verksamheten med sambandsmän är avsedd att göra det förebyggande arbetet effektivare.

– Det märks inte mycket av det här arbetet utåt. Det är krångligt och utmanande, säger Pelttari.

Terrornätverket al-Qaida har försvagats och förlorat viktiga ledare. De kan dock fortfarande inspirera enskilda personer eller radikala grupperingar att utföra självmordsattacker riktade mot väst. Den allmänna utvecklingstrenden inom terrorismen är klar.

– Allt oftare är gärningsmännen enskilda personer som inte hör till några terroristorganisationer. I vissa fall kan de ha radikaliserats på webben, säger Pelttari

Han ser bombdåden vid Boston Marathon och den planerade attacken mot de kanadensiska järnvägarna som exempel på sådana "ensamma vargar".

Enligt färsk statistik från Europol ökade terrorattackerna i Europa i fjol. Det innebar att en flerårig nedåtgående trend bröts. Attackerna var över 40 fler ån år 2011 och krävde 17 människoliv.

Terrorforskaren Teemu Sinkkonen vid Utrikespolitiska institutet säger att Europolstatistiken visar att hotbilden har stärkts något.
– Folk har rest från Europa, även från Finland, för att strida i Syrien. På europeisk nivå upplevs det som ett klart hot att dessa personer radikaliseras, säger Sinkkonen.