Centerns partiordförande Juha Sipilä har fått förtroende över partigränserna. Foto: Ksf--arkiv / Dan Andersson

Ombytta roller i oppositionen

Saklig samarbetsvilja à la Juha Sipilä går i längden bättre hem än Timo Soinis påstridiga populism. Den här förhoppningsfulla förklaringen till att Centern nu har vind i seglen ges av många bedömare.

När Centern i dag håller fullmäktigemöte i Seinäjoki har partifolket för första gången på länge orsak att se ljust på framtiden.

Enligt den senaste opinionsmätningen har Centern gått om Sannfinländarna som näst största parti och ligger med ett understöd på 19,1 procent inte långt från ettan Samlingspartiet.

Efter brakförlusten i senaste riksdagsval, då partiet placerade sig på fjärde plats med bara 14,1 procent av rösterna, bar det ytterligare utför och man landade som sämst på cirka 12 procent.

Valförlusten medförde förödmjukande förluster av maktpositioner. Regeringsdörren stängdes för det förra statsministerpartiet, talmansklubbor och prestigefyllda utskottsordförandeposter gick Centerns näsa förbi och som det mindre oppositionspartiet hamnade man i debatterna oftast i skuggan av retorikmästaren Timo Soini (Sannf).

När Juha Sipilä tog över som partiordförande efter Mari Kiviniemi såg hans förutsättningar att vända skutan till en början inte alls bra ut.

Utanför den politiska eliten visste ingen vem han var och bland de egna fanns de som inte gillade hans bakgrund som rik och framgångsrik företagare. Det ansågs rimma illa med att partiet enligt lärofadern Santeri Alkios teser bör värna om de fattiga. Sipilä ansågs också för smalspårig när han helst bara talade om företagande och bioteknologi.

Centerpåverkaren Pekka Perttula anser i en färsk kolumn i partiets språkrör Suomenmaa att det inte är underligt att vändningen kommer först nu. Djupdykningen 2011 förändrade partiets verksamhetsförutsättningar så till den grad att det i början brast i kunskap, vilja och mod att ta sig upp ur gropen. Dessutom gynnade oenigheten om EU-politiken Sannfinländarna mer än Centern.

Lugn och sakkunnig

Regeringens såsande med strukturreformerna gynnar däremot Centern och partiordförande Sipilä, som nu är på hugget och sent omsider infriar partiets förväntningar. Genombrottet kom enligt Perttula när Sipilä i riksdagsdebatten om budgetramarna uppmanade statsminister Jyrki Katainen (Saml) att göra slut på såsandet och avgå.

Därmed blev han statsministerkandidat och Centern ett alternativ som statsministerparti. Sipiläs alternativ tål enligt Perttula att jämföras med att Timo Soini utropat sig till statsministerkandidat med EU-motståndet som den största valfrågan.

På ledarplats skriver Suomenmaa (23.4) rent ut att Centern främst har sin ordförande Sipilä att tacka för att det bär uppåt igen. Hans lugna och sakkunniga stil inger enligt tidningen förtroende över partigränserna.

Också inom andra partier anser man att vinden i Centerns segel till stor del beror på Sipilä.

– Sipilä är en seriös oppositionspolitiker, ytterst saklig med en sympatisk och ganska opolitisk framtoning. Men Centerns framgång beror också på att regeringen haft uppenbara problem när impopulära beslut måste fattas, säger Svenska riksdagsgruppens ordförande Mikaela Nylander.

Läs mer i lördagens Hbl.