Foto: Lehtikuva / Kimmo Mäntylä

Ny femma släpps nästa vecka

Femeurosedeln byter skepnad. Den nya sedeln tas i bruk i hela eurozonen på torsdag.

Färgsättningen och bilderna ändras en aning, men motiven på bilderna är desamma. Det går bra att betala med de gamla sedlarna.

Finlands bank uppger att sedlarna förnyas för att göra dem svårare att förfalska och mer hållbara. Förra året hittades 530 000 förfalskade eurosedlar.

– I Europa är förfalskningarna tillverkade av organiserade brottslingar, medan det i USA är mycket tonåringar som förfalskar för att gå ut på kvällarna, säger sedelexperten Antti Heinonen på Finlands bank.

Finland är mindre attraktivt än många andra länder för förfalskarna. Det anses bero på att butikspersonalen är bra på att känna igen förfalskade sedlar. Förra året hittades 620 förfalskningar i Finland.

En helt ny säkerhetsfaktor är en skimrande valörsiffra som byter färg när man vänder på sedeln.

Femman är den första sedeln som förnyas. Tian står näst i tur och alla valörer ska förnyas, men motiven kommer att vara de samma som tidigare.

De nya femmorna ska bli mer hållbara än de gamla. De får lackerad yta, vilket ska förlänga den genomsnittliga cirkuleringstiden från ett år till ett och ett halvt.

De gamla femmorna kommer att cirkulera i flera år till och kommer inte att förklaras ogiltiga. Om butikerna i något skede slutar ta emot sedlarna kommer Finlands Bank att växla dem till nya utan avgift.