Personer bakom kampanjen för att förbjuda pälsnäringen framför riksdagshuset i dag. Foto: Lehtikuva / Jarno Mela

Riksdagen debatterar förbudet mot pälsnäringen

De flesta riksdagspartier meddelade i dag att de inte stöder medborgarinitiativet att förbjuda pälsnäringen. – Jag sätter människors välstånd framför djurens, sade Astrid Thors (SFP).

Debatten präglades av att alla – oavsett om de var för eller emot pälsnäringen – närmast lovordade medborgarinitiativet och dem som samlat in namnen. Som väntat uttalade sig De gröna och Vänsterförbundet för ett förbud, medan de övriga partierna betonade att samhället är beroende av de inkomster näringen ger.

De debattörer som valde att ta ställning till om medborgarinitiativet kommer att bli lag var relativt eniga om att det inte kommer att ske. Där­emot betonades vikten av en noggrann, saklig behandling.

Gråtande barn

Astrid Thors (SFP) betonade att de skatteinkomster som pälsnäringen ger är livsviktiga för små österbottniska kommuner.

– Veteranerna behöver inte ligga våta i sina sängar eftersom kommunerna har möjlighet att sköta dem på bästa sätt. Jag sätter människors välstånd framför djurens, sade Thors.

Också Samlingspartiets Kimmo Sasi vädjade till känslor i sitt anförande.

– Riksdagen håller på att säga upp 5 000 personer. Tänk på de gråtande barnen i de arbetslösa pälsfarmarnas hem! sade Sasi och frågade sig vilket ramaskri en liknande åtgärd skulle väcka om det var ett företag som lade fram sådana planer.

Ett vanligt argument för näringen var att djurens förhållanden i Finland är förhållandevis goda.

– Jag är övertygad om att minkarna och rävarna klarar sig bättre i Nykarleby än på den kinesiska landsbygden, sade SFP:s Stefan Wallin.

– Vi har inte råd att tacka nej till hundratals miljoner i skatteinkomster, sade han också.

Öppen behandling

Vänsterförbundets Silvia Modig och De grönas Anni Sinnemäki tog tydligt ställning mot pälsnäringen, men båda betonade också att förbudet kan införas via en övergångsperiod.

– Det som tidigare varit tillåtet behöver inte vara det i morgon. I Finland har vi tidigare förbjudit bland annat barnarbete och miljögiftet DDT. Det här är en stor dag för både djurens rättigheter och för den finländska demokratin, sade Sinnemäki.

Maarit Feldt-Ranta (SDP) påminde om att 80 procent av finländarna enligt opinionsundersökningar vill ha kvar pälsnäringen. 70 000 personer har undertecknat medborgar­initiativet.

Initiativet skickades till jord- och skogsbruksutskottet för behandling. Talman Eero Heinäluoma har meddelat att behandlingen ska vara öppen så att både initiativtagarna och journalister kan följa arbetet.

Efter behandlingen kan utskottet antingen föreslå en ny lag, vilket verkar osannolikt, eller låta bli att föreslå vidare åtgärder.

Läs också:

Klar majoritet i riksdagen emot förbud mot pälsfarmning