I början på april väntade sig polisen en ungdomsdemonstration vid Kampens köpcenter. Demonstrationen blev aldrig av.  Foto: STR / LEHTIKUVA / Mikko Stig

"Centrum är allas – också ungdomarnas"

Kampens köpcenter är stadens största ungdomsgård. Det oroar politikerna som kräver både pengar och utrymmen för framtidens skattebetalare.

Frågan om var ungdomarna får tillbringa sin fritid seglade inte upp i fullmäktige av en slump. I bakgrunden finns händelserna i Kampen under påsken. Då fick polisen skingra massorna som samlats där. Problemet var att då affärerna i köpcentret, som också är en stor buss- och metrostation, var stängda under helgen fanns inte många vuxna på plats. Så det blev lite oroligt till slut. Köpcentret har agerat förnuftigt med tanke på att det handlar om unga kunder och låtit göra ordningsregler tillsammans med ungdomarna och polisen. De publicerades i går. Men det räcker inte för stadsfullmäktige. På frågetimmen passade de förtroendevalda på att diskutera ungdomsgårdarna.

– Det finns ungdomskaféer och ungdomsgårdar i närheten och stadsdelarna runtomkring men uppenbart är det inte nog i centrum, säger Sami Muttilainen (VF).

Enligt Paavo Arhinmäki (VF) är Kampen landets största ungdomsgård.

– Vi måste sluta se ungdomsgårdarna som en förvaringsplats. Ungdomarna är väldigt olika. Det här måste beaktas i resursfördelningen.

Enligt biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen gör staden en hel del.

– Helsingfors satsar mest av alla kommuner på ungdomarna, säger hon.

Men Viljanen håller med om att Kampen är en utmaning. Hon ställer sitt hopp bland annat till centrumbiblioteket. Det gör också Astrid Thors (SFP), för övrigt den enda ledamoten på stadsfullmäktiges högra flank som deltog i diskussionen.

– Jag hoppas verkligen att behovet av olika offentliga utrymmen beaktas i planeringen av centrumbiblioteket, säger Thors.

Läs också: "Tonåringarna behöver få umgås"