Foto: Lehtikuva / Kimmo Mäntylä

Antti Kaikkonen lämnar stora utskottet

Riksdagsledamot Antti Kaikkonen (C) avgår från posten som vice ordförande för stora utskottet. Kaikkonen meddelade om sitt beslut i sin blogg.

För Sannfinländarna dög det inte att alla andra tyckte att Kaikkonen väl kunde ha behållit sin post. Att frågan hela tiden ältas hotade att bli en black om foten för både Kaikkonen och partiet.

– Det alternativet kunde jag heller inte utesluta. Jag tror att det här också var ett klokt beslut för Centerns del, sade Kaikkonen som befann sig på arbetsresa i Strasbourg.

– Efter att ha sovit en natt på saken frågade jag mig själv om jag i det här läget vill fortsätta som stora utskottets vice ordförande. Det ville jag inte. Det kändes inte bra mera, säger Kaikkonen.

Sannfinländarnas riksdagsgrupp har ända sedan Kaikkonen fick en villkorlig fängelsedom för sin andel i valfinansieringshärvan kring Nuorisosäätiö krävt att han avgår.

Bakom kravet fanns Sannfinländarnas upprördhet över hur Jussi Halla-aho (Sannf) pressades att avgå från ordförandeposten för förvaltningsutskottet trots att han bara dömdes till böter. Det Halla-aho dömdes för gällde dock ärenden som utskottet behandlar.

Riksdagsgruppernas ordförande diskuterade Kaikkonens ställning på tisdagen och då var det endast Pirkko Ruohonen-Lerner (Sannf) som krävde hans avgång.

– Det här verkade vara något som Sannfinländarna inte kunde förlika sig med. Jag tänkte att det kanske är smartast att göra så här, sade Kaikkonen till FNB.

Kaikkonen betonade att beslutet var hans eget. Han kunde ännu inte säga om han fortsätter som vanlig medlem i stora utskottet, som behandlar EU-ärenden.

– Den frågan är fortfarande öppen och vi diskuterar den i riksdagsgruppen. Det kan hända att jag fortsätter eller att vi ser på andra utskottsuppgifter.

Sannfinländarna nöjda

Ruohonen-Lerner tackade Kaikkonen för att han avgick.

– Det var ett bra beslut och räcker för oss. Han insåg hur besvärlig hans position var.

Centerledarna tycker att Kaikkonen fattade ett tufft beslut.

– Han satte det gemensamma bästa framför sitt eget bästa, sade partiledaren Juha Sipilä.

– Ett jättetufft beslut efter att alla riksdagsgrupper så gott som enhälligt gav honom sitt förtroende, sade gruppordförande Kimmo Tiilikainen.