Foto: Hbl-arkiv

Inget beslut om omstridda läraren i dag

Åbo Akademis rektor Jorma Mattinen har hört läraren vid Vasa övningsskola som förra veckan skrev till elevernas föräldrar och berättade att han använder skyddsväst i skolan. – Det gick helt sakligt till, säger Mattinen till FNB.

Innehållet i samtalet vill han inte kommentera. Något beslut i frågan har Mattinen ännu inte fattat. Han säger att beredningen fortsätter och att han kommer att fatta ett beslut i frågan så fort som möjligt.

Läraren är befriad från tjänst den här veckan.

Föräldrarna röt till då läraren skickade ut en skrivelse om hur hot, förolämpningar och grova sexuella trakasserier stör ordningen i skolan så mycket att han valt att börja bära skyddsväst i skolan. Yle Nyheter i Österbotten har uppgifter om att lärarens agerande skapat så mycket ängslighet bland både föräldrar och elever att många efter skrivelsen ansåg att det är bäst att barnen stannar hemma.

Rektor Gun Jakobsson har beklagat det skedda och uppgav i går för Yle att läraren befriats från undervisningen denna vecka.

Läraren har tidigare väckt debatt med sina skrivelser i både lokal- och rikspressen, och med sina blogginlägg. Han är en ivrig fritidsskytt och har bland annat fört fram att skytte borde tas med i skolundervisningen. Läraren har också i insändare uppmanat gymnasieelever att rycka in som frivilliga i den israeliska armén och jämfört högstadielärarnas jobb med att tömma latriner på scoutläger. I sin blogg har han också fört fram att inlärningsproblem ibland beror på att undervisningen ordnats på fel sätt men ibland på att eleven är lat, ansvarslös eller dum.

Lärarens blogg är stängd för tillfället.