Översvämningar nära Uleåborg 23.4. Foto: Lehtikuva/Janika Tikkala

Det blir svårare att få ersättning för översvämningsskador

De som bor i översvämningsområden kommer efter årsskiftet att få det ännu svårare än hittills att få ersättningar för skador orsakade av översvämningar.

Försäkringsbolagen tar helt över översvämningsersättningarna från staten, och deras definitioner på exceptionella översvämningar är mycket striktare.

If, Pohjola och Lähitapiola har redan gett kunderna en möjlighet att komplettera deras hem- jordbruks- och fastighetsförsäkringar med ett översvämningsskydd och Fennia ska göra det samma i årsskiftet. Bolagen definierar en översvämning som exceptionell när sannolikheten att en sådan inträffar är en gång per femtio år eller mer sällan. Statens gräns var en gång vart tjugonde år.

Det finns inga särskilda översvämningsförsäkringar man kan teckna för sitt hem.

– Det finns helt enkelt inte en tillräckligt stor efterfrågan. Priset på försäkringen skulle därför bli så högt att efterfrågan skulle sjunka ännu mera, säger direktör Lea Mäntyniemi på Finansbranschens centralförbund.

De största skillnaderna mellan de olika bolagens försäkringar ligger i självrisken. Hos Pohjola är den den samma som i hemförsäkringen medan den hos If är fyrfaldig och hos Lähitapiola dubbel jämfört med hemförsäkringen.

Föresäkringsbolagen kan ännu inte bedöma vilken andel av årets vårflöden som täcks av definitionen exceptionella översvämningar. Det är NTM-centralerna och i sista hand Finlands miljöcentral som räknar ut sannolikheten med hjälp av statistiska analyser.

Varje översvämningsplats måste beaktas skilt eftersom vissa platser vid ett och samma vattendrag svämmar ofta över medan översvämningar är sällsynta en bit därifrån. I brist på statiska uppgifter kan man utnyttja folktradition om platsen och dess översvämningshistoria, men de uppgifterna jämförs ändå alltid med myndighetsregister.

Lähitapiolas ersättningsdirektör Jussi Korpelainen påpekar att exceptionalitetsvillkoret inte utgör ett hinder för ersättningar för två på varandra följande år ifall båda översvämningarna är sällsynta.

– Om det blir vanligare med stora översvämningar kommer det naturligtvis att påverka våra sannolikhetskalkyler.

Korpelainen uppmanar alla som lidit av årets vårflöden att så snabbt som möjligt skicka ersättningsanhållningar till både staten och sitt försäkringsbolag. Om bägge anhållningarna godkänns dras summan som beviljas av försäkringsbolaget av från den statliga ersättningen.