Foto: Lehtikuva/Benjamin Suomela

Kemira kan säga upp alla anställda i Vasa

Kemira kan komma att säga upp hela sin personal i Vasa. Bolaget planerar att avsluta sin produktion i staden före utgången av året.

Produktionen av processkemikalier ska flyttas till större enheter. Målet är en förbättrad effektivitet. Flytten räknas leda till besparingar på fem miljoner euro om året.

Timo Vallittu, ordförande för Industribranschernas fackförbund säger att Kemira föregår med ett eländigt exempel och struntar i regeringens sysselsättningsmål. Han säger att näringslivet beviljats stora skattelättnader med syftet att skapa flera jobb i Finland.

– Kemira är delvis statsägt. Om inte ens ett bolag som i betydande mån ägs av staten vill visa vägen, vad gör då de helt privata företagen? undrar Vallittu.

Samarbetsförhandlingarna som gäller de 60 anställda i Vasa inleds före slutet av april.

Kemira ska också grunda en servicecentral i Gdansk i Polen, vilket torde leda till nya samarbetsförhandlingar om 210 jobb, 80 av dem i Finland.

Kemiras resultat före skatter för det första kvartalet sjönk till 13 miljoner euro, nästan 24 miljoner euro mindre än för motsvarande period i fjol. Omsättningen steg en aning till 561 miljoner.