Colourbox

Brösttäthet påverkar canceråterfall

Forskare har för första gången kunnat visa specifikt vilka kvinnor som löper högre risk för återfall i bröstcancer, och vilka som har effekt av behandling. Ju tätare bröstvävnad – desto större risk för återfall.

Det är sedan tidigare känt att hög täthet i bröstet innebär större risk för bröstcancer. Läkemedlet tamoxifen, som verkar genom att minska tätheten, ges till kvinnor som är färdiga med sin övriga cancerbehandling för att minska risken för återfall.

Tills nu har man vetat att en viss andel av kvinnorna kommer svara på behandlingen, men det har inte gått att säga vilka dessa kvinnor är. Det ändrar en ny studie från Karolinska institutet i Sverige på.

– Det vi nu har möjlighet att göra är att se om en specifik kvinna svarar på behandlingen eller inte, säger professor Per Hall till nyhetsbyrån TT.

I studien ingick nära tusen kvinnor som passerat klimakteriet och fått behandling för hormonrelaterad bröstcancer. Hälften av dem fick behandling med tamoxifen. Kvinnorna följdes i genomsnitt under 15 år.

I studien såg man att täthetsminskningen under tamoxifenbehandlingen var tydligt kopplad till återfallsrisken. De kvinnor som trots medicinering i ett år eller mer fortfarande hade täta bröst, löpte dubbelt så stor risk att dö i bröstcancer jämfört med de vars täthet minskade.

Kunskapen den nya studien ger kan användas för att bättre styra behandlingen för att minska återfallsrisken, enligt Hall.

– Visar sig tätheten ha gått ner kan man känna förtröstan. Har den inte gått ner får man fundera på att byta behandling.