Lugnt på Helsingfors-Vanda flygfält i dag trots att Lufthansa strejkar. Foto: Susanna Vainioranta.

Lufthansa ställer in Finlandsflyg

Flygbolaget Lufthansa ställer i dag in största delen av flygen på grund av en strejk. Åtminstone 16 flyg till och från Finland drabbas.

Bolaget skriver på sin webbsida att det gäller flyg från Berlin, Frankfurt och Düsseldorf till eller från Helsingfors.

Trots strejken var det lugnt på Helsingfors-Vanda flygplats vid lunchtid i dag. De som skulle ha rest med Lufthansa fick sina flyg ombokade.

Lufthansas strejk har orsakat problem i flygtrafiken i hela Europa i dag. Enligt flygplatspersonalen har man lyckats bra med att boka om passagerare hittills och situationen är enligt dem under kontroll.

– De flesta är medvetna om att deras flyg är inställt när de kommer hit, ingen har varit aggressiv, säger Mika Tommila.

Personalen sköter ombokningen åt dem som kommit till flygplatsen och de som tvingas vänta länge får ansöka om ersättning genom att fylla i en blankett.

Flygbolaget är skyldigt att betala ersättning då en rutt ställs in eller då flyget är försenat.

Information om resenärens rättigheter finns på Europeiska kommissionens hemsida och på Konsumentverkets hemsida.

Sammanlagt ställer Lufthansa in drygt 1 700 flyg. De anställda strejkar för att få ett bättre lönebud av Lufthansa. Bolaget har uppgett att strejken är orimlig.

KommentarerLäs regler för kommentarer >>

Regler för kommentarer

Välkommen till debatten på Hbl.fi. För att vi ska ha ett bra och seriöst diskussionsklimat måste du följa reglerna. Endast inloggade personer kan kommentera artiklar, antingen under eget namn eller signatur. Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Hbl:s redaktion förbehåller sig rätten att ta bort kommentarer som bryter mot reglerna.

Här är våra spelregler:

 • Var hövlig och korrekt i dina kommentarer.
 • Respektera andra personers privatliv oavsett om det gäller andra debattörer, personer i artiklarna eller journalister. Inga personangrepp tillåts.
 • Håll dig till artikelns ämne och motivera din åsikt.
 • Eftersom Hbl är ett svenskspråkigt medium är kommentarsspråket svenska.
 • Dina kommentarer kan användas i andra sammanhang på Hbl.fi, i Hufvudstadsbladet eller i andra KSF Media publikationer.Det är inte tillåtet att:

 • hota, trakassera, sprida lögner eller skvaller.
 • uppmana till brott eller på annat sätt bryta mot Finlands lag.
 • använda svordomar och obscena ord.
 • kommentera etnicitet, kön, sexuell läggning, religion eller hälsotillstånd om det saknar betydelse i sammanhanget.
 • skriva rasistiska och sexistiska inlägg.
 • göra reklam.
 • länka till sidor med sexistiskt, pornografiskt eller rasistiskt innehåll. Detsamma gäller länkar till diskussionsforum.
 • skriva långa citat, huvuddelen av kommentaren ska vara din egen.
 • använda osakliga användarnamn (signaturer).Alla inlägg efterhandsgranskas av moderatorn. Vem som helst kan anmäla en kommentar genom att klicka på flaggsymbolen invid kommentaren. Den kommer då att granskas av moderatorn som fattar beslut om kommentaren får finnas kvar eller avlägsnas. Frågor om Hbl.fi kan sändas till webb@hbl.fi. Modereringen på Hbl.fi utgår från redaktionens regler men i själva jobbet får vi hjälp av ett utomstående företag, Interaktiv Säkerhet. Företaget är specialiserat på övervakning av artikelkommentarer och anlitas av flera svenskspråkiga nyhetssajter. Har du klagomål som gäller modereringen? Ta kontakt med webb@hbl.fi. Klistra in en länk till artikeln i fråga och uppge tidpunkt och under vilket namn kommentaren lagts ut.Hur syns mitt namn eller signatur: Det är endast möjligt att kommentera artiklar om du skapat ett digitalt konto och loggat in. Utgångsläget är att ditt förnamn och efternamn syns när du kommenterar, men du kan också välja att använda en signatur om du inte vill uppge ditt riktiga namn.Hur ändrar jag min signatur: På hbl.fi, klicka till Mitt konto-knappen uppe till höger och välj Regigera kontouppgifter. Välj Personlig information. Längst ner på sidan kan du ange Signatur för kommentarer. Klicka på Spara. Notera att du vid varje kommentering fritt kan välja signatur.Så behandlar vi din signatur Du har rätt att förbli anonym i våra medier då du uttrycker dig bakom en signatur. Vi förbehåller oss rätten att kontakta dig.