Spencer Platt/ LEHTIKUVA

"Stämningen var elektrisk"

Sent i går kväll fick Bostonborna beskedet de väntat på. Den andra misstänka personen för bomberna vid Boston Marathon hade gripits. Finländaren Lasse Peltonen som bor två kilometer från platsen där gripandet skedde berättar om sina känslor efter beskedet.

– Det är en stor lättnad. Det senaste dygnet har varit elektriskt. Vi var inte i direkt fara men det var en stressig och spänd situation. Det är först nu vi märker hur situationen påverkat oss, säger Lasse Peltonen till Hbl per telefon.


Lasse Peltonen har sedan september bott i Brighton i Boston tillsammans med sin fru och sina två döttrar på 2 och 5 år. Just nu arbetar han som gästforskare på Tufts-universitetet nära Boston. Huset familjen bor i ligger drygt två kilometer från det område på 20 kvarter som polisen lade en järnring runt i går. Brighton tillhörde också de områden där utegångsförbudet gällde i tolv timmar.

– De är bekanta områden, vi brukar handla där, säger Peltonen om köpcentret som ligger några hundra meter från den plats där den misstänkte greps.

Peltonen beskriver den senaste veckan som hektisk. Tidigt på fredagsmorgonen fick han ett samtal av sin kollega som sade att seminariet de skulle gå på var inställt på grund av läget. Samtidigt fick Lasse Peltonen höra om utegångsförbudet som utlysts. Under de kommande tolv timmarna var gatorna tomma. Det enda som hördes var polisbilarnas sirener och helikoptrarnas surr på avstånd, beskriver Peltonen.

Tillsammans med sin fru bestämde sig Lasse Peltonen att skydda sina två barn för den intensiva mediebevakningen som trappades upp.
– Vi stängde av tv:n och sade till flickorna att vi stannar hemma i dag. Vi bestämde oss för att inte berätta mera för dem, ibland gick jag eller min fru i väg för att lyssna på radion.

Att polisen inte direkt grep den misstänkta personen trots att de visste var han befann sig ökade osäkerhetskänslan. Då polisen inte meddelade att man gripit den misstänkta på presskonferensen steg oron ytterligare.

– Det var en väldigt spänd och stressad situation. Man visste inte hur länge den skulle pågå och hur det skulle sluta. I ett skede funderade man på om han kommit undan.

Efter beskedet om gripandet och president Barack Obamas tal lade sig familjen för att sova. I de amerikanska medierna fortsatte spekulationerna.

– Nu spekulerar CNN om hur snabbt polisen ska få förhöra den misstänkta.

Nu hoppas Peltonen att vardagen så småningom infinner sig då daghemmen och skolorna får öppna igen.

– Fast bomben inte träffade en själv märker man att den påverkat oss. Trots att det var en av de första varma och vackra vårdagarna var människor nedstämda.