STR / LEHTIKUVA / Juha Sorri

Ville Niinistö: Finland behöver ett finanspolitiskt råd

Gröna förbundets partiordförande Ville Niinistö uppmanar sina kolleger att ta lärdom av rabaldret efter beslutet om företagsskatten i regeringens ramförhandlingar.

Han föreslår därför att det i Finland bildas ett finanspolitiskt råd bestående av experter. Det kunde få i uppgift att granska regeringens finanspolitik.

Då De grönas partidelegation sammanträdde i Pieksämäki på lördagen berättade Niinistö att Sveriges regering för en tid sedan beslöt ett organ som kritisk granskar de finanspolitiska besluten. Regeringen har dock inte alltid följt dess rekommendationer.

Enligt Niinistö borde forskare få tillgång till alla ekonomiska data som ministerierna har.

Han framhöll också att man måste ta serieöst på medborgarinitiativen, även om riksdagen inte alltid agerar på det sätt som föreslås i initiativen.

– Folk är i alla fall värda ett svar, framhöll han.

Minister Heidi Hautala, som i regeringen har ansvar för statens ägarstyrning, medgav att gruvbolaget Talvivaara är ett särskilt besvärligt problem för De gröna. Hon motiverade det ökade statliga innehavet i bolaget med att det värsta tänkbara scenariot för Kajanaland vore att bolaget försätts i likvidation.