Loimijoki Foto:LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

Det svämmar över i Vanda, Loimijoki, Jalasjoki...

Vanda å i Nyland, Loimijoki i Egentliga Finland och Jalasjoki i Södra Österbotten svämmar över och problem med isproppar förvärras under de närmaste dagarna.

Rikliga regn och temperaturer som inte längre sjunker under noll orsakar stigande vattennivåer.

Översvämningarna i Nyland har pågått hela veckan och stora åker­arealer ligger under vatten till exempel i Ripuby vid Vanda å. Tack vare en kall natt mellan onsdagen och torsdagen minskade snösmältningen men torsdagens regn satte åter fart på vattenflödet.

Också i Åggelby har Vanda å svämmat över och läget väntas bli värre i dag och i morgon.

I Egentliga Finland har ån Loimijoki drabbat Vittisborna och orsakat vattenskador i minst 50 bostadshus och i stadens nya simhall.

På fredagsförmiddagen var vattenföringen i Loimijoki uppe i 300 kubikmeter i sekunden och så illa har läget inte varit sedan vårfloden 1984.

I Kyro älv steg vattnet i Ilmajoki och Nikkola snabbt och är nu 30 centimeter högre än i oktober i fjol. Flera bostadshus och andra fastigheter har drabbats av vattenmassor. I Jalasjärvi har vattnet nått riksvägen men har än så länge inte orsakat problem för trafiken.

Svämvattnet har även orsakat skador i Kauhajoki och Kurikka. Vid Kyrö älv och Lappo å försöker man motverka hotande översvämningar genom att deponera vatten i konstgjorda sjöar och bakom skyddsvallar.

Isproppen i Lappfjärd sattes i rörelse genom sprängningar och med grävmaskiner.

Och i Norra Satakunta upprätthåller man grävmaskinsjour, som betyder att man dygnet runt har beredskap att flytta isflak med grävmaskiner för att undvika översvämningar.

Även i Norra Österbotten börjar högre temperaturer och regn orsaka snösmältning och risken för isproppar i områden söder om Ule älv betecknas som stor under vecko­slutet.

Inrikesminister Päivi Räsänen bekantade sig med översvämningarna i Österbotten i fredags. Enligt henne är förutsättningen för att förebygga skador till följd av översvämningar fortlöpande övervakning av läget och snabb information.