Avtal mellan Serbien och Kosovo klart

Serbien och Kosovo upprättar normala diplomatiska förbindelser, meddelar EU:s utrikeschef Catherine Ashton via Twitter.

Serbien och Kosovo upprättar normala diplomatiska förbindelser, meddelar EU:s utrikeschef Catherine Ashton via Twitter.

EU-kommissionen kommer troligtvis att släppa en rapport på måndag och rekommendera EU-länderna att inleda medlemsförhandlingar med Serbien och starta diskussioner med Kosovo om ett associationsavtal, uppger en källa för Reuters.

Fakta: Kosovo, Serbien och EU

  • Kosovo är till ytan ungefär lika stort som Skåne och har knappt två miljoner invånare, varav över 90 procent är etniska albaner.

 

  • I det forna Jugoslavien var Kosovo en autonom del av Serbien. I praktiken kopplades området loss från Belgrads kontroll sommaren 1999 då FN-styrkor sattes in efter ett kaotiskt år med gerillakrig, grova övergrepp mot civila, flyktingströmmar och Nato-bombningar mot serbiska mål.
  • Sedan Kosovo i februari 2008 utropade sig självständigt har landet erkänts av 99 länder, däribland Sverige. Serbien har dock fortsatt räknat Kosovo som en del av det egna landet, med stöd från främst Ryssland och Kina.

 

Under det senaste året har EU-ledda förhandlingar hållits, mot bakgrund av EU-öppning för medlemskapsförhandlingar för Serbien och ett samarbets- och associationsavtal för Kosovo. (TT)