Foto: Colourbox

Cancerläkarna rekommenderar skugga före solkräm

Attityderna till solbränna verkar ändras. I dag tycker två av tre finländare att det är fräscht och skönt att vara solbränd. För tio år sedan ansåg nio av tio det.

I januari och februari i år frågade cancerorganisationerna över tusen finländska barnfamiljer hur de förhåller sig till solskydd och solbränna. Svaren visar att attityderna verkar ändras och att kunskapen om överexponeringens följder växer. Cancerläkarna applåderar.

– När vi frågade familjer med minderåriga barn hur de förbereder sig inför en resa till södern svarade kring 90 procent att de köper solkräm, men 21 procent av familjerna skaffar också solskyddande kläder, säger överläkare Liisa Pylkkänen på Cancerföreningarna.

Pylkkänen är ändå bekymrad över att familjerna meddelar att hälften av alla barn under 18 bränt huden i solen någon gång. Detsamma gäller åtta av tio vuxna.

Tror på krämer

Undersökningen visar också att de flesta finländare litar på solskyddskrämerna.

– Fortfarande skyddar sig finländarna i första hand genom att köpa solkräm på burk, medan det allra viktigaste egentligen skulle vara att hålla sig i skuggan under den hetaste tiden av dagen. Rekommendation nummer två är kläder som förhindrar att man bränner huden. Solkrämerna kommer efter dessa, säger Pylkkänen.

Cancerföreningarnas undersökning gällde familjers attityder och vanor vid resor till solstränder, men råden cancerläkarna ger för utlandssemest­rar gäller också för den finska sommaren – med hänsyn till UV-strålningens styrka. Där en vanlig T-tröja kan räcka som solskydd i Finland kan kläder med UV-skydd vara nödvändiga för ljushyade nordiska barn som leker på en spansk sandstrand.
 

Läs mer i dagens Hbl!