LEHTIKUVA / Jonas Edsvik

Taxell ny i styrelsen för Ålandsbanken

Styrelseproffset Christoffer Taxell valdes in i Ålandsbankens styrelse på bolagsstämman på torsdagen.

Ordförande för den nya styrelsen blir Nils Lampi som tidigare satt i Aktias styrelse. Så här sa Nils Lampi efter den nya styrelsens första möte efter avslutad stämma:
– Det blir spännande, intressant och arbetskrävande.

Lampi är vd för Wiklöf Holding ab, vars ägare kommerserådet Anders Wiklöf är största ägare i Ålandsbanken med över 20 procent av aktierna. Lampi oroas inte över arbetsbördan utan säger att han även hann med styrelsearbetet i Aktia vid sidan av sitt vd-skap. Han vill inte ännu säga något om hur han tänker leda styrelsen.

– Det får vi återkomma till senare.

Fixade frimärken

Inte heller Christoffer Taxell kan ännu säga så mycket om hur han ser på det kommande styrelsearbetet. Han talar hellre om sin anknytning till Åland – det var han som i egenskap av justitieminister på 1980-talet kämpade för att Åland skulle få egna frimärken.

Avgående styrelseordföranden Kaj-Gustaf Bergh, Konstsamfundets vd, avslöjade på bolagsstämman att han motvilligt gick in i bankens styrelse för två år sedan och ännu mera motvilligt trädde till som ordförande efter att hans företrädare hoppade av bara ett par dagar före stämman.

– Banken gick inte så bra då och jag hade mina dubier om ledningen. Men i dag har banken en kompetent och bra ledning, säger han.

Måste växa

Folke Husell, som för några år sedan tvingades sluta som Ålandsbankens vd i samband med planer på samgång med Aktia, ser stora utmaningar för banken framöver.

– Banken måste växa med det dubbla. Det finns bara två alternativ – antingen växer banken organiskt genom större kundunderlag och mera kapital – eller så måste det bli köp eller fusion, slår han fast.

Ålandsbankens aktieägare har blivit utan utdelning två år i rad. Nu får de 15 cent per aktie – en blygsam utdelning om man ser till tidigare år – lagom till första maj.