Foto. HBL-Arkiv/Niklas Tallqvist

Stockmanns vd Penttilä kritiserar regeringen

Regeringen har inte insett hur viktig handelsbran­schen är för Finland och hur stora effekter en försämrad köpkraft har på sysselsättningen. Det ­säger Stockmanns vd Hannu Penttilä.

Han har arbetat i bolaget i 34 år, men aldrig har årets första kvartal gått så dåligt för Stockmannkoncernen som i år. Förlusten under januari–mars var 34,5 miljoner. Början av året visar alltid ett minus, men inte så stort.

Det är så vd Hannu Penttilä motiverar det sparpaket som Stockmann presenterade på tisdagen.
Samtidigt kritiserar han regeringen.

– Jag tror inte att regeringen riktigt har förstått att handelsbranschen sysselsätter flest människor i Finland, 300 000. Om inte konsumenternas köpkraft ökar kommer det att påverka sysselsättningen.

Också Kesko har visat försämrade siffror och inom SOK pågår samarbetsförhandlingar.

Penttilä menar att konsumenterna har blivit märkbart försiktigare.
– Mervärdesskatten har stigit med en procentenhet. Vi har inte fått en lång arbetsmarknadsuppgörelse som skulle ha gett trygghet inför framtiden. Regeringen har inte heller gjort inflationskorrigeringar i skattetabellerna.

Konsumenterna har mindre och mindre pengar till sitt förfogande.

Han menar att den tillväxt som handeln under många år upprätthållit nu är borta.

Motstridigt är att Galna dagar-kampanjen, som avslutades i söndags, gjorde försäljningsrekord. Omsättningen i Finland ökade med 7 procent mest tack vare näthandeln. I Baltikum ökade försäljningen med 8 och i Ryssland med 16 procent.

Målet med samarbetsförhandlingarna är att permittera hela personalen inom varuhusgruppen och koncernadministrationen i Finland, 5 000 personer, för tolv dagar och på så sätt spara 7 miljoner euro.

Är det inte en överdriven åtgärd?

– Nej, absolut inte. Förlusten är den största någonsin hittills. Trots att vi lyckades med Galna dagar ser vi klart och tydligt nödvändigheten i att spara.

Hur ska ni motivera personalen till nedskärningarna?
– Jag tror att alla förstår situationen då de ser siffrorna. Meningen är att permitteringarna gäller alla personalgrupper och att alla är med i talkot.
Bolaget ska samtidigt börja planera för strukturella förändringar, men om de kan leda till uppsägningar är enligt Penttilä för tidigt att säga.

Facket kritiskt
Jaana Ylitalo, första vice ordförande för servicefacket Pam, ifrågasätter ändå sparåtgärderna på Stockmann. Stockmann menar att utsikterna för den nordiska marknaden ser svaga ut men Ylitalo hänvisar till prognoser som talar om en ljusning ännu i år.

– Antagandet är att handelns ekonomiska utsikter förbättras i slutet av året och därför kan man fråga sig om det stora sparbehovet är verkligt, säger hon i ett pressmeddelande.
Dessutom menar hon att Stockmann gör fel i att redogöra för slutresultatet innan samarbetsförhandlingarna ens har inletts.