Breiviks inspiratör Fjordman hotade författare

Massmördaren Anders Behring Breiviks inspiratör Peder Are Nöstvold Jensen, mera känd som Fjordman, har riktat hot mot författaren Simen Saetre, aktuell med en bok om den islamfientlige bloggaren.

– Han har försökt hota och pressa mig att dra tillbaka ett kapitel och sagt att 'det och det kommer att ske' om vi ändå trycker, säger Saetre till tidningen Klassekampen.

Jensen blev världsberömd när det framgick att Breivik haft dennes antimuslimska texter som inspirationskälla. Men Jensen försökte redan direkt efter terrordåden att distansera sig från Breivik. I Saetres bok säger han att Brevik aldrig hade politiska motiv utan endast drevs av att bli känd.

Terrordåden var en galen människas verk och därför kan Fjordman och hans bloggtexter inte klandras.

Därför var det en stor motgång för Jensen när domstolen – enligt Jensen under press av mediernas "pöbelvälde" – fann att Breivik var fullt tillräknelig och kunde dömas till fängelse.

Saetre har haft sporadisk kontakt med sitt högst ovilliga intervjuobjekt och bara träffat honom personligen en enda gång. Jensen lever numera i Danmark och kallar sig politisk flykting. Hans inflytande anses ha minskat betydligt sedan hans identitet avslöjats.