Foto: Lehtikuva / Jussi Nukari

Alko delar ut 36 flaskor per år till politiker

De riksdagsledamöter som sitter i Alkos förvaltningsråd får 36 flaskor alkoholdrycker hemskickade varje år, skriver Aamulehti.

Enligt tidningen skickar Alko en låda med tolv flaskor till alla medlemmar i styrelsen och förvaltingsrådet tre gånger per år: på påsken, till midsommar och inför julen.

Riksdagsledamoten Pauli Kiuru (Saml), som sitter med i rådet sedan i mars, säger till Aaamulehti att han har vidarebefordrat lådan han fick till påsken till riksdagens förvaltning. Lådan är värd cirka 180 euro.

– Om jag hade hunnit sitta två år i förvaltningsrådet hade jag redan fått 72 flaskor. Jag skulle inte utan att rodna kunna säga att det hör till mitt jobb att ta emot flaskorna, säger han till tidningen.

Enligt Aamulehti meddelade Alko Kiuru att lådan inte är en gåva, utan att den består av nya produkter och att avsikten är att erbjuda förvaltningsrådsmedlemmarna möjligheten att bekanta sig med Alkos utbud.

I förvaltningsrådet sitter riksdagsledamöterna Sari Sarkomaa (Saml), Eila Tiainen (V), Anne Holmlund (Saml), Reijo Hongisto (Sannf), Arja Juvonen (Sannf), Saara Karhu (SDP), Pauli Kiuru (Saml), Mats Nylund (SFP), Leena Rauhala (KD), Markku Rossi (C) och Simo Rundgren (C).

Artikeln om produktproverna har skapat så livlig debatt att frågan kommer att diskuteras på förvaltningsrådets nästa möte i maj.

På Alko säger informations- och marknadsföringsdirektör Mika-Pekka Miettinen att det inte bara är förvaltningsrådet som erbjuds att bekanta sig med hur sortimentet förändras.

– Vi ordnar vinprovningar också för journalister som sedan analyserar produkterna och skriver om dem, men i något skede har man tänkt att det är svårt att samla riksdagsledamöter till sådana tillställningar och då är de här lådorna med nya produkter en lösning, säger han.