Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / ANDREY SMIRNOV

Navalnyj blir ryska oppositionens Kristusfigur?

Aleksej Navalnyj är livsfarlig för Vladimir Putin. På onsdag inleds rättegången mot honom i Kirov. Målet är att oskadliggöra oppositionen; risken är att Navalnyj i stället blir martyr.

– Först fängslade de Chodorkovskij för att skrämma upp affärsmännen. Det gick bra. Nu fortsätter de med oss, säger Boris Nemtsov till Hbl.

Nemtsov är en av oppositionens frontfigurer, men det är inte han som kan samla massorna på gatan. Det är Aleksej Navalnyj, superbloggaren som under de senaste fem åren har gått från att vara en okänd jurist till nationens påle i Kremls kött.

Han är troligen den enda person i Ryssland som i dag skulle ha reella chanser att besegra Vladimir Putin i fria val. Många tror att rättegången framför allt handlar om att omintetgöra Navalnyjs möjligheter att ställa upp i val, vilket man inte får göra om man har blivit dömd för brott i Ryssland.

Superstjärna

Navalnyj är oerhört populär – dels på grund av sin blogg rospil.info där han har avslöjat omfattande korruption, men också därför att han är en person med slående karisma och utstrålning. Den som har sett Navalnyj ta sig genom en folkhop med klasar av beundrare efter sig förstår varför Putin vill oskadliggöra honom. Han är en superstjärna.

Men rättegången mot Navalnyj är samtidigt ett vågspel för Kreml. Vilket resultatet än blir kan det slå tillbaka.

– Om Navalnyj får en fängelsedom blir han ett offer och en hjälte, får han bara böter kommer han att kunna fortsätta twittra och blogga. Så det är inte säkert att han hamnar i fängelse, men han blir naturligtvis dömd. Huvudsaken är att diskreditera honom, säger Nemtsov.

Läs hela artikeln i onsdagens Hbl.

Navalnyjs rättegång flyttades

 

Fel bild på Aleksej Navalnyj

Fel bild på den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj publicerades i Hbl 17.4.2013 och på Hbl.fi. Det var Bolsjojdansaren Pavel Dmitritjenko som var på bilden.