Fyraåriga Mikael Palviainen deltog med sin pappa högstadieläraren Sami Markkanen i lärarnas demonstration för skolfred på Senatstorget. 10.04.2013 / Tor Wennström

Staden motiverade läraravskedet

Läraren som avskedades i Helsingfors för en dryg vecka sedan fick gå för att han lät sig provoceras till våld mot en minderårig.

I går valde Helsingfors biträdande stadsdirektör Ritva Viljanen och tjänstemän vid Utbildningsverket att förklara resonemanget bakom beslutet att avskeda en speciallärare på högstadieskolan Alppilan yläaste.

– Händelsen är ordentligt utredd och läraren har brutit mot lagen om grundläggande utbildning. Det är bra att frågan om arbetsro i skolan nu tas upp, men det är synd att det måste ske via ett enskilt exempel som det här. Dessutom har en enskild elev faktiskt drabbats oskäligt mycket av affären, säger Viljanen.

"Rätt till trygghet"

Enligt Utbildningsverket började bråket i högstadieskolans matsal när en av eleverna åt lunch med sin huva dragen över huvudet. Då gick läraren, som övervakade i salen tillsammans med en kollega, fram och bad eleven ta av sig huvan vid matbordet. När denna till en början vägrade lyda blev läraren arg och hotade med att köra ut honom. Snart lämnade eleven ändå matsalen, men hans kompis satt kvar och åt färdigt.

Det stora bråket uppstod när denna kompis slutligen steg upp och krävde att läraren ber kompisen om ursäkt för allt hot och oförskämt gapande. I den situationen kokade lärarens känslor över och så grabbade han tag i både elevens skjortbröst och halsduk. Därefter knuffade han eleven ur matsalen ut i trapphuset och gick sin väg. Det är den här situationen som förevigats i en femton sekunder lång suddig filmsnutt på nätet.

– Sådant här går helt enkelt inte för sig. Alla, både elever och lärare, har en lagstadgad rätt att känna sig trygga i skolan och en lärare med utbildning i pedagogik låter sig inte provoceras så här, säger undervisningschef Marjo Kyllönen.

Kyllönen säger att det finns regler för hur man hanterar besvärliga situationer.

– En lärare kan välja att tala lugnt, lämna situationen eller hämta en kollega. Måste man tillgripa fysiskt våld måste det ändå göras så att eleven inte känner sig hotad och i all synnerhet kan en lärare inte vända ryggen till och lämna eleven åt sitt öde efter en sådan här händelse, säger hon.

"Unga är människor"
Mirjam Kalland, generalsekreterare för Mannerheims barnskyddsförbund, anser att efterspelet hanterats ansvarsfullt.
– Det som är mest oroväckande är ändå att den ifrågavarande läraren fortfarande inte förstått var problemet ligger, säger hon.

Kalland frågar sig hur reaktionerna hade sett ut om denna manliga lärare blivit ombedd av en späd kvinnlig kollega att be eleven om ursäkt och sedan rivit i kollegans kläder och knuffat ut henne ur matsalen.
– Vi har kanske uppfattningen att ungdomar inte riktigt är människor med rättigheter, säger hon och påminner om att barn har lagstadgade rättigheter i Finland och att de rättigheterna bör respekteras.

Tuomas Kurttila, verksamhetsledare för Finlands föräldraförbund, hakar på Kallands tankar och säger att det förutom arbetsro i skolan blivit dags att diskutera vårt sätt att bemöta tonåringar.
– En vuxen måste uppföra sig vuxet. Det gäller också för en utbildad pedagog, säger han.

I mediedebatten och på olika nätforum har anklagelserna, gissningarna och påståendena kring fallet varit brokiga. Än har elevens hemförhållanden diskuterats, än har personliga erfarenheter av besvärliga lärare ventilerats. Många har krävt strängare lagstiftning för att ge lärarna bättre verktyg i hotfulla situationer.

– Att formulera om lagtexter löser inte de problem vi kanske har med att förhålla oss till ungdomar. I stället måste vi bli bättre än förr på att kommunicera med dem, säger Kurttila.