Pakistanier utanför en evakuerad byggnad i Karachi. Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO/ ASIF HASSAN

Tusentals hem förstörda i jordskalvet

Pakistan verkar ha drabbats värst av det kraftigaste jordskalvet i Iran på 40 år. Men trots att få dödsfall i går kväll rapporterats från Iran, är den materiella förödelsen stor.

Pakistan verkar ha tagit de största smällarna av ett kraftigt jordskalv som i går eftermiddag inträffade i sydöstra Iran, i närheten av gränsen till Pakistan. Skalvet mätte 7,8 på richterskalan och är därmed det kraftigaste som uppmätts i Iran på 40 år. Också staterna på andra sidan den arabiska golfen drabbades av jordbävningen och på många håll evakuerades byggnader. Även i indiska New Delhi flydde människor ut på gatorna då husen började skaka.

Jordskalvet inträffade i ett glesbebyggt område och de närmaste städerna Khash och Saravan ligger på drygt nittio kilometers avstånd från jordbävningens epicentrum.

– Det är dessbättre lite befolkning i området, säger Reynir Bødvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, till TT.

– Men vi känner sedan tidigare till att i de små byar som kan finnas där är det ofta så att husen är dåligt byggda, och det inger viss oro för att den lilla befolkning som finns i närheten kan komma till skada.

Osäker dödssiffra

Till en början befarades hundratals döda, men dödssiffran ser ut att bli relativt låg i Iran. En myndighetskälla uppgav i går för iranska Press-TV att ett barn bekräftats ha dött. Ytterligare närmare 30 har skadats. De materiella skadorna är omfattande, ögonvittnen uppger att flera byar både i Iran och i Pakistan mer eller mindre totalförstörts.

I Pakistan har däremot skalvet slagit till desto hårdare. De sista uppgifterna från AFP i går kväll rapporterade om minst 34 döda och 80 skadade. Det finns inga större byar eller städer i närheten, men många av husen i området är byggda av bräckliga lertegel. I Pakistan har över tusen hus totalförstörts.

En representant för Irans kriscentrum uppger för sin del att inga dödsoffer ännu har bekräftats. Men området är till stora delar avskuret och telefonlinjerna ligger nere, så det finns risk för att folk ligger begravna under raserade hus, även om myndigheter inte har rapporterar om fördödande förstörelse.

Parlamentsledamoten Hamid Reza Pashang säger att han tror att dödstalet ”kommer att bli lågt”.

– Vad jag har hört från boende i de drabbade områdena, så har inte skalvet krävt så många dödsoffer.

– Jag har talat med invånare i Zabul, Saravan, Khash och andra områden som drabbats. De säger att skalvet inte var av det slag som orsakar död, säger Hamid Reza Pashang till Reuters.

Irans enda kärnkraftverk i Bushehr ligger i området, men enligt det ryska bolag som har byggt det, har det inte tagit någon skada.

Fattigt område

Baluchistan, där jordskalvet hade sitt epicentrum, är en fattig och orosdrabbad region. Det svåra säkerhetsläget har delvis hindrat biståndsorganisationer från att verka där, men nu blir det av akut betydelse att biståndsgrupper och myndigheter kan arbeta tillsammans, säger Ayesha Hasan som arbetat med biståndsarbete efter flera naturkatastrofer.

Genast efter skalvet uppgav iranska myndigheter enligt nyhetsbyrån Fars att Röda halvmånens hjälparbetare försöker ta sig till platsen. Innan de lyckats ta sig fram och utvärderat situationen är det svårt att uppskatta den verkliga omfattningen av skadorna. Även om dödssiffran förblir låg, är hjälpbehovet stort i de områden där hela byar rasat samman i Pakistan.

– Det finns stora utmaningar med att arbeta i områden som Baluchistan men det finns sätt, inte alla delar av Baluchistan är avklippta, säger Hasan.

Källor: Reuters, TT, al-Jazira, Fars, Press TV, Irna, Insa, The Guardian, Sveriges Radio