C4 eller svartkrut i bomberna?

Det är inte känt vilken typ av sprängladdning som användes vid Bostondåden. Både det militära, plastiska sprängämnet C4 och svartkrut har nämnts.

- C4 används mycket militärt för fältarbetesladdningar och när man ska förstöra saker militärt, säger explosivämnesexperten Henric Östmark på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI).

C4 finns inte att köpa i handeln någonstans i världen. Den som vill komma över det måste stjäla det från militären i USA eller andra Natoländer, eller från industrier som tillverkar sprängämnet. Det kan också finnas att köpa på den svarta vapenmarknaden.

Sprängladdningar med svartkrut och kullager som splitter kan däremot vara hemmabyggen. Sådana har använts vid bombdåd på många håll i världen. Andra vanliga ingredienser i bomber som framställts av amatörer är konstgödning och desinficeringsmedel.

I USA går svartkrut att köpa i vapenbutiker, och det används av exempelvis entusiaster som vill avfyra gamla vapen från inbördeskriget. Lagstiftningen om hur det går att köpa är olika i olika delstater.

TT: Men är det inte förvånande att detta inträffar i USA med tanke på skärpningen av säkerheten som skett efter terrordåden 11 september 2001?

- De har ju stoppat en hel del terroristattacker med bomber, och någonstans slinker väl något igenom, säger Östmark.