Foto: Karl Vilhjálmsson

Mer stöd för misstankar om miljonfiffel

Yles MOT kunde i går styrka att styrelsemedlemmar i Bensows stiftelse har fifflat till sig belopp på tiotals miljoner euro.

Hbl rapporterade för en dryg månad sedan om hur Bensow Ab:s vd och styrelseordförande Robert Jansson år 1964 trixade med en fastighetsaffär som med påföljande turer flera år därpå kom att förvandlas till en blåsning som omvandlat till dagens penningvärde kostat stiftelsen 21,3 miljoner euro.

Men i gårdagens MOT kunde redaktören Magnus Berglund visa på att blåsningen varit större än så.

Efter att ha ägnat åtskilliga dagar på Nationalarkivet åt stiftelsens gamla bokföringssiffror avslöjade Berglund i går att det handlat om så mycket som 25 miljoner euro.

Bland alla avslöjanden som har gjorts kring Stiftelsen Bensows barnhem korrigerades i går detaljerna kring att tidigare styrelseordföranden och mångåriga styrelsemedlemmen Rolf Wahlsberg fått hyra Kuggnäsholmen med villa i Barösund. Kontraktet löpte på hundra år och Hbl skrev tidigare om att hyran var en mark om året. I gårdagens MOT uppgav den nu 87 år gamla Wahlsberg, som var styrelseordförande från 60-talet fram till 1985, ändå att han inte betalat någonting för holmen.

Det är främst en fastighetskunnig trojka inom styrelsen som pekats ut för oegentligheterna.

Här ingår förutom Wahlsberg styrelseordförande Valter Gadolin och vicehäradshövding Ralf Blomqvist, som alla också sitter på tunga poster i ett flertal andra stiftelser.

Fler än tre misstänkta
Patent- och registerstyrelsen (PRS) kom i vintras fram till att stiftelsens arrangemang med den närmaste kretsen inte motsvarar allmän avtalspraxis. Stiftelsen anmäldes till biträdande riksåklagare Jorma Kalske, som i sin tur gav polisen i uppdrag att utreda saken. Polisutredningen inleddes för några veckor sedan. I det inledande skedet är brottsrubriceringen missbruk av förtroendeställning som kan komma att utvidgas då utredningen framskrider.

– Det handlar om flera av stiftelsens nuvarande och tidigare ansvariga personer, säger kriminalöverkommissarie Tarmo Lamminaho på polisen i Västra Nyland.
 

Hur många misstänkta har ni i detta skede?
– Flera, svarar Lamminaho.
Fler än tre?

– Ja. Både nu och tidigare ansvariga.

Uppgifterna om de Janssonska affärerna från 60-talet framåt, som ägde rum då Wahlsberg ledde stiftelsen, känner han till och kommenterade i går kort att det är hisnande uppgifter.

– Det handlar ju om hela stiftelsens livscykel varav en del brott antagligen preskriberats. Vi ska noggrant titta på Yles program i kväll (måndag). Målet är att polisutredningen ska vara klar till hösten men vi får se hur det går.

Gårdagens MOT kan ses på Yles Arena. Samtliga avslöjanden som Hbl gjort finns samlade under en egen rubrik på hbl.fi.