STR / LEHTIKUVA / Kimmo Rauatmaa

Staten stöttar upp Talvivaara med 47 miljoner i aktier

Det handlar om ett långdistanslopp, inte om en sprintersträcka, sade vd Kari Järvinen vid Solidium om bolagets placering i gruvbolaget Talvivaara på måndagen.

Staten har gått in som största ägare i Talvivaara. Det statliga placeringsbolaget Solidium meddelade att det efter aktieemissionen vid Talvivaara äger 16,7 procent av aktierna i bolaget. Före aktieemissionen hade Solidium cirka 9 procent av aktierna.

Järvinen säger att det inte går i en handvändning att ge Talvivaara en ny start och ett gott rykte. Solidium tror ändå på en positiv utveckling för bolaget och för hela den finländska gruvbranschen.
– Vi har gjort det som en ägare kan göra i den här situationen. Vi flyr inte fältet när de första eller ens de andra problemen uppträder. I samarbete med de övriga ägarna ger vi bolaget resurser att avhjälpa problemen.

Enligt hans mening är det viktigast att Talvivaara löser miljöfrågorna och får igång produktionen som planerat.
– Vi måste hålla i minne att bolaget har utfört ett bra jobb med att eliminera lukt- och dammolägenheterna.

Järvinen medger ändå att det finns akuta problem vid Talvivaara. Ett av de viktigaste gäller vattenhanteringen.

– Vi utgår från att bolagets verksamhet i Sotkamo pågår i 50–60 års tid. Bara av den anledningen måste vi få bolaget att leva i harmoni med naturen.
Minister Heidi Hautala (Gröna), som i regeringen har ansvar för statens ägarstyrning, ville på måndagen inte kommentera aktieplaceringen.

Begränsat intresse för emissionen

I aktieemissionen tecknade Solidium aktier för 47 miljoner euro. En faktor som bidrog till att öka placeringen är att aktieemissionen väckte mindre intresse än avsett bland de övriga aktieägarna. Till exempel drog sig pensionsbolaget Ilmarinen ur aktieemissionen.

Talvivaaras vd Pekka Perä anser ändå att emissionen lyckades, eftersom bolaget fick in 261 miljoner euro såsom planerat.

Aktieemissionen ordnades för att gruvbolaget skulle komma på fötter efter vattenkrisen.
Pensionsbolaget Varma meddelade att det efter emissionen innehar 8,7 procent av aktierna i Talvivaara. Bolaget tecknade nya aktier i proportion till sin tidigare ägarandel. Enligt Solidium är Varma nu den näst största aktieägaren i Talvivaara.