HBL-Arkiv/Cata Portin

Ekenäsföretag tjänade flera miljoner svart

En byggföretagare som misstänks ha fått in över tre miljoner euro på bland annat skattebedrägerier riskerar nu fängelse i minst tre och ett halvt år.

Mannen, som greps i Sierra Leone i Afrika och därefter utlämnades till Finland, medgav i Södra Österbottens tingsrätt i Seinäjoki på måndagen att åtalen i huvudsak är korrekta. Däremot bestred han skadeståndsyrkandena.

Åtalen gäller verksamheten 2004–2008 vid ett bolag som är registrerat i Ekenäs. Företaget hyrde ut arbetskraft och utförde entreprenader.

Bolaget hade under de fyra åren cirka 200 anställda, och merparten av dem fick enligt åklagaren sin lön svart. Därigenom gick skattemyndigheterna miste om skatteintäkter på cirka 1,7 miljoner euro. Dessutom krävs företagaren på cirka 1,1 miljoner euro i moms.

Åklagaren yrkar på att mannen straffas för bland annat grovt bokföringsbrott, grova skattebrott och grov oredlighet som gäldenär.

Anlitade bulvaner

Enligt åklagaren hade det i bolagets bokföring bland annat antecknats inköp från underleverantörer för cirka 4 miljoner euro. Personalen fick sina löner svart genom fingerade transaktioner. Bolaget anlitade bulvaner då brotten begicks.

Åklagaren uppskattar att den ekonomiska nyttan av brotten var cirka tre miljoner euro.

Den åtalade lyckades i cirka två års tid hålla sig gömd utomlands innan han ställdes till rätta. Han utlämnades till Finland för bara ett par veckor sedan.

Det är fråga om en omfattande ekobrottshärva där totalt 14 personer står åtalade.

De står åtalade för medhjälp till grovt skattebedrägeri eller grov penningtvätt.

Merparten av dem riskerar villkorliga fängelsestraff.

I en annan förgrening av härvan pågår fortfarande förundersökningen. Den gäller veterligen ett byggföretag som är registrerat i Seinäjoki. Det fallet väntas gå till åtalsprövning före sommaren.