HBL-Arkiv

Få EU-länder har tagit i bruk den hårdare traffickinglagen

På bara några år har antalet offer för trafficking i EU ökat kraftigt. Men få medlemsländer har infört den strängare lagstiftningen.

– Det är skamligt, säger Sveriges EU-kommissionär Cecilia Malmström.

I en rapport från EU-kommissionen konstateras att det fanns drygt 9 500 identifierade eller förmodade traffickingoffer 2010, en ökning med mer än 50 procent från 2008. Siffror för de senaste två åren är inte sammanställda, men tendensen är densamma.

– I dag i Europa 2013 säljs tiotusentals kvinnor, barn och män som slavar. De utför tjänster, i huvudsak sexuella, men det kan även handla om tiggeri eller hårt kroppsarbete, säger Malmström.

Samtidigt som antalet offer har skjutit i höjden har antalet fällande domar minskat.

En ny skarp lagstiftning för att bekämpa trafficking skulle ha införts i alla EU-länder den 6 april. Än så länge har bara 6 av 27 medlemsländer, däribland Sverige, meddelat att de infört lagen.
– Det är väldigt sällan som 27 medlemsländer håller deadline på dagen, men det här är förvånansvärt få. Man sviker offren igen, säger Malmström.

TT: Är det inte ett misslyckande av dig som ansvarig kommissionär?
– Nej, det tycker jag inte. Jag tror mer att det handlar om att det hakar upp sig i administrationen, men nu sätter vi större press.