Foto: EPA/T. Mughal. Säckar med amerikanska livsmedel har i årtionden delats ut till svältande runtom i världen, som här under översvämningarna i Pakistan 2010.

USA redo att slopa kontroversiell mathjälp

Som sista biståndsgivande land har USA hållit fast vid att sända amerikanska livsmedel till fattiga länder. Kritiker kallar systemet dyrt, ineffektivt och destruktivt för de mottagande ländernas lantbruk.

Nästan all den mathjälp som USA ger har hittills varit producerad av amerikanska bönder och det finns lag på att den måste sändas utomlands på amerikanska fartyg. Och så vill en mäktig lobby av lantbrukare och sjöfartsrepresentanter att det ska förbli.

Men skenande kostnader för sjötransporten under de senaste åren har inneburit att mer pengar går till transport och mindre till själva saken: mat till de svältande. Uppskattningsvis kunde 4 miljoner fler barn få hjälp om inte pengarna gick till transportkostnader.

Stora biståndsorganisationer som Oxfam och Care hoppas på en förändring. Enligt dem skulle det vara billigare och snabbare att köpa maten lokalt – och på samma sätt stödja de lokala lantbrukarna. Beräkningar visar att livsmedlen skulle nå de behövande 11–14 veckor snabbare och besparingarna skulle vara mellan 25 och 50 procent.

EU slutade redan 1996 sända EU-producerad mat till svältande.

Inflexibelt vara bunden

På USAid, USA:s statliga biståndsorgan, hoppas chefen Rajiv Shah på större flexibilitet och mindre bunden hjälp.

– I år får 155 000 färre barn hjälp i Somalia eftersom vi inte har tillräckligt flexibla regler för att få använda pengar för att köpa mat i de områden vår mathjälp inte kan nå, sade han i onsdags i Washington enligt Guardian.

Det finns exempel på att importen av amerikanska livsmedel har varit rentav skadlig för de lokala bönderna. Efter jordskalvet i Haiti 2010 konkurrerade det importerade riset ut de lokala producenternas ris, med mer fattigdom som följd.

Speciellt hård kritik har riktats mot ett system som kallas monetarisering. Där skeppas amerikanska livsmedel utomlands till biståndsorganisationer som sedan säljer dem lokalt för att finansiera sina biståndsprojekt.

– Ibland kan försäljningen av amerikansk mat på lokala marknader leda till att de lokala lantbrukarna förlorar möjligheter att utveckla sin egen utkomst, anser Rajiv Shah.

Hårda protester

Men det är en mäktig lobby som motsätter sig förslaget i president Barack Obamas budgetförslag. Lantbruksorganisationerna och sjöfartsindustrin protesterar kraftigt och säger att amerikanska jobb går förlorade om förslaget går igenom.

– Vi talar om hundratals jobb som går förlorade. Det här är en väldigt dålig idé, säger James Caponiti, ordförande för sjöfartens intresseorganisation till New York Times.

För att dämpa kritiken löper Obama inte linan ut: fortfarande skulle 55 procent av de 1,4 miljarder dollar (cirka 1,1 miljarder euro) USA årligen använder på mathjälp öronmärkas. Vissa specialprodukter som jordnötssmör och de energirika kex som delas ut vid stora svältkatastrofer skulle fortfarande tillverkas i USA.

I februari undertecknade 21 senatorer att brev till Obama där de bad honom bibehålla systemet eftersom det skapar både inkomster och jobb i USA.

Källor: AP, Washington Post, New York  Times, Guardian