Foto: Pressbild

Kritik mot "könsrollstrollen" på nya muminmuggarna

"Tove Jansson skulle blivit förbannad över Iittalas förvandling av mumintrollen till könsrollstroll", skriver Linda Fagerström i den svenska tidningen Helsingborgs Dagblad.

Det är Iittalas nya muminmuggar där Snorkfröken pudrar sig och Mumin håller i en hammare. Muggen med Snorkfröken är rosa medan muggen med Mumin är turkos.

"Målgruppen, den kulturnostalgiska muminbildade medelklass som köper koppar för 200 kronor, vägrar rosa-blå könsuppdelning med korkade brudar och svettiga byggkarlar", fortsätter skribenten.

Fagerström får även mothugg i kommentarsfältet.

– Jag tycker att Tove Janssons karaktärer, inkluderande Snorkfröken och Mumin, på många sätt parodierar och problematiserar könsroller. Genom Snorkfrökens figur synliggjorde Tove Jansson det lite töntiga och tragikomiska i 'flickighet' och genom Mumin synliggjorde hon det lite tragikomiska i många pojkars försök att vara tuffa, skriver signaturen Peik.

"...av hittills utgivna 61 stycken muggar råkar de här två se ut så här och ha dessa färger.  Mumintrollen är väldigt mångfacetterade (utom kanske just Snorkfröken), och med två bilder på en mugg kan man inte täcka hela spektrat. Det är inte bara en kulturnostalgisk muminbildad medelklass som köper dessa. Iittala lyssnar också på vad konsumenterna önskar sig", skriver signaturen Tove Slotte.

Personen som designar muminmuggarna hos Iittala heter Tove Slotte-Elevant.