Läckande bassäng blev för mycket för aktieägarna. STR / LEHTIKUVA / Kimmo Rauatmaa

Ilmarinen sålde ut Talvivaara-aktier

Pensionsförsäkringsbolaget Ilmarinen har sålt alla aktier i gruvbolaget Talvivaara. Ilmarinen har också dragit sig ur gruvbolagets senaste aktieemission, meddelar Talvivaara.

Pensionsförsäkringsbolaget Ilmarinen meddelar att bolaget sålde sina aktier i Talvivaara för att gruvbolaget inte uppfyllde Ilmarinens placeringskriterier.

Ilmarinens vice vd Timo Ritakallio säger att beslutet påverkades av att gruvbolaget klarade sig ekonomiskt sämre än väntat samt av de återkommande miljö- och produktionsproblemen speciellt i fjol.

Ilmarinen har varit en av Talvivaaras största ägare. I slutet av mars ägde Ilmarinen drygt fem procent av aktierna i bolaget.

Talvivaaras emission avslutades i fredags, men på grund av en ny läcka i gipsfällningsbassängen gav bolaget deltagarna i emissionen tid till torsdagskvällen att dra sig ur. Bolaget har inte meddelat hur emissionen slutligen lyckades och hur många som har dragit sig ur.

Övriga stora ägare i Talvivaara innan emissionen var vd Pekka Perä, Solidium som sköter statens börsplaceringar, pensionsbolaget Varma och Norilsk Nickel Holdings.