Kungsgårdsskolan är en gammal byggnad där det har rått trängsel i snart femton år. Foto: Leif Weckström

Investering i Kungsgårdsskolan ströks

Kungsgårdsskolan i Köklax lider av akut brist på utrymme men har strukits ur Esbo stads investeringsplan.

Kungsgårdsskolan är en över hundra år gammal skyddad jugendbyggnad i Köklax. Huset har alltid fungerat som skola men är ursprungligen byggd för 60 elever. Nu arbetar 120 elever i skolan.

Det är trångt, medger rektor Christel Rusk.

Eleverna äter i en alldeles för liten matsal och gymnastik kan inte hållas inomhus eftersom gymnastiksalen fungerar som klassrum. Alla större samlingar hålls utomhus.

– Vi trivs men vi har blivit bortglömda för att vi är flexibla och bra på att organisera, säger hon.

Det finns saker som bidrar till trivseln i skolan som elevinitiativet att inrätta ett spa eller lärarinitiativet att ha en levande groda som äter möss i klassen. Kungsgårdsskolan har inte blivit förbisedd när det gäller utrustning. Skolan ser ut att ha allt den behöver utom efterlängtade nya lokaler.

– Vi överlever men utrymmet är ett problem som måste lösas. Framtiden för Kungsgårdsskolan ser ganska osäker ut, säger Rusk.

Skolan har funnits i stadens investeringsplaner sedan 2007 men ströks 2012 för att den saknade en behovsutredning.

– Bildningssektorn har ännu inte gjort någon sådan men den finns med i planerna i ett längre perspektiv. Just nu är den inte i ett aktivt skede, säger bildningsväsendets tf. planeringschef Juha Hovinen.

För behovsutredningen behövs ingen särskild budget enligt Hovinen. Den görs som ett tjänstemannaarbete och inte av en konsult och är ett normalt ärende som hör ihop med befolkningsprognosen och servicenätverket.

Har det skett ett fel då behovsutredningen inte gjorts?

– Ingen har gjort fel, Esbo är en stor stad där det hela tiden händer saker och staden växer. Vi har också andra byggprojekt som vi föreställt oss skall räcka till för tillväxtens behov, säger Hovinen och påpekar att Mårtensbro skola är ny och Vindängens daghem och skola byggs ut för tillfället.

– Detta är en helhet där olika saker påverkar varandra, säger han.

Intern överenskommelse

Vid enheten för svensk dagvård och utbildning säger utvecklingschef Jaana Suihkonen att man haft möte med gruppen inom bildningssektorn som bereder alla frågor om fastigheter och lokaler och leds av Juha Hovinen.

– Vi har internt kommit överens om att en behovsutredning skall göras, säger Suihkonen.

SFP har lämnat in en budgetmotion om Kungsgårdsskolan. SFP föreslår att man reserverar 0,5 miljoner euro för att genomföra en behovsutredning så att nybygget av Kungsgårdsskolan kan inledas 2015.

– Vi var alla oroliga då vi märkte att skolan föll ur investeringsplanen men det fanns en naturlig förklaring och det var att behovsutredningen inte gjorts. Nu har vi fått löfte om att den görs. Förutsatt att det stämmer, vilket jag inte har anledning att betvivla, så betyder det att den är på gång, säger Kurt Torsell som är ordförande i nämnden Svenska rum.

Han hoppas ha behovsutredningen i september när man tar ställning till svenska fastighetsbehov.