Foto: Hbl arkiv

"Alla som behöver skydd får det"

Tre månader har den nya öppenvårdsmodellen använts, men Esbo lovordar den redan. Stödgrupper, skräddarsydd hjälp och telefontjänst ska göra invånarnas vardag tryggare.

Hbl skrev i september 2012 om skyddshemmet i Esbo som lades ner vid årsskiftet. Då uttryckte flera intervjuade oro för hur den nya modellen skulle fungera. Men enligt Marja-Leena Remes, chef för familje- och socialtjänster i Esbo, har oron varit obefogad.

– Den nya modellen verkar synnerligen fungerande, framför allt för att den är så mångsidig.

Det gamla skyddshemmet ersattes vid årsskiftet av en öppenvårdsmodell där hjälpen skräddarsys för alla enskilda hjälpsökande.

– Den omfattar mycket mer än bara skyddsboende. Ingen lämnas ensam. Vi har webbsidan Omatila med en blogg, stödgrupper som skapas efter de önskemål vi får in, öppet hus på onsdagskvällar och mycket mer.

Remes ger en eloge för det nya numret dit man kan ringa dygnet runt.

– Populariteten överraskade oss, det är uppenbart att det behövs ett nummer dit man kan ringa och få stöd och vägledning.

Remes tror att just att det är så lätt att bara ringa är orsaken till att linjen varit populär, inte att våldsamheten ökat i hemmen.

– Jag tror att det sänkt tröskeln att söka hjälp, folk vågar ta kontakt. Med den gamla modellen fick vi mycket respons på att det kändes jobbig att söka hjälp och att man inte fick den form av hjälp man hoppats på.

Ingen enkel sak

Helt lätt har det ändå inte varit. Att marknadsföra den nya verksamheten, köra i gång de nya tjänsterna och ordna utbildning har krävt stora resurser. Remes upplever ändå att arbetet burit frukt och att Esbo- borna hittat Omatila-tjänsterna.

Många oroade sig över om de skyddslägenheter Esbo hyr skulle räcka och vara tillräckligt trygga när ingen personal finns på plats.

– Tomma har våra fyra lägenheter inte varit, men hittills har det fungerat bra. Det har inte uppstått någon kö, alla som behöver skyddshem får det. Vi kan hyra fler lägenheter vid behov.

I september sade chefen för familjeenheten Marjatta Karhuvaara till Hbl att Esbobor vid behov kunde inkvarteras i skyddshem i Helsingfors eller Vanda. Enligt Remes har man inte behövt använda sig av den här sista utvägen, utan stadens egna lägenheter har räckt till.

– Esbo har väldigt få sådana fall där skyddshemsbehovet uppstår plötsligt mitt i natten, så det har fungerat bra. Men om det skulle ske får personerna hjälp.

Under våren kommer en omfattande rapport att publiceras då kundsiffror och -respons sammanställs och analyseras. Utifrån det kommer man att bedöma hur den nya modellen fungerat och vad som saknas eller behöver förbättras. För tillfället finns ingen stödgrupp uttryckligen på svenska, men om en sådan verksamhet efterlyses säger Remes att det kan bli aktuellt.