Foto: Tor Wennström/Lärarna Pamela Leka och Joakim Häggström deltog i demonstrationen för skolfred på Senatstorget.

Demonstranter krävde spelregler för skoldisciplin

Lärarna måste kunna ingripa i oroliga situationer i skolan för att garantera alla elever skolfred, var kravet under en lugn demonstration i Helsingfors. Nu går fallet med läraren till riksåklagaren för att det väckt så mycket uppmärksamhet.

– Vi är här för att vi är oroade över arbetsron i skolan och vilka lärarnas rättigheter är. Vi vill se till att vi får föra ut elever som är störande och se till att alla har en trygg skolmiljö.


Så säger Joakim Häggström, lärare vid gymnasiet Norsen i Helsingfors. Tillsammans med Pamela Leka, lärare i Haga lågstadieskola, står han på Senatstorget där lärarnas fackförening i Helsingfors ordnade en demonstration för skolfreden i dag.

Ingen av de som talar för den samlade hopen säger det rakt ut, men underförstått handlar det om ett stöd för Antti Korhonen. Han är specialläraren som i början av veckan sades upp från sitt jobb i Alppilan yläaste efter att han kört ut en elev från matsalen - uppfattningarna om han använde mer än nödvändiga maktåtgärder eller inte går isär.

Pamela Leka säger att det är viktigt att lärarna inte ska behöva blunda för oroligheter och elevers beteende i rädsla för konsekvenserna om de tar itu med saken. Problem med elever och incidenter förekommer enligt henne och Häggström i skolorna i huvudstadsregionen.

Samtidigt menar Joakim Häggström att också eleverna har rätt till sin integritet. Enligt honom är lärarna inte ute efter att vara poliser och använda maktmedel. I stället efterlyser han gemensamma spelregler som alla i skolan omfattar och som eleverna är med om att utforma.

Föräldrar involveras

På Domkyrkans trappa berättar Olli Luukkainen, ordförande för lärarfacket OAJ om all den respons han fått med anledning av Antti Korhonen-fallet.

– 99,999 procent av alla säger att det är fint att diskussionen om situationen i skolorna och lärarnas rättigheter kommit i gång.

Han uppmanar åhörarna att vara aktiva då det lagförslag som kan ge lärarna utvidgade rättigheter når riksdagen.

Läs hela texten i torsdagens tidning