Foto: Hbl arkiv

Svenska skolbarn lär sig allt mindre

Svenska barn lär sig allt mindre i skolan. I en jämförelse mellan världens 29 rikaste länder hamnar Sverige på en förnedrande 18:e plats, sämre än både Ungern och USA.

FN-organet Unicef står bakom jämförelsen där barns välfärd mätts i 29 olika länder. Sverige hamnar totalt sett på femte plats, men vad gäller barnens kunskaper hamnar de långt efter de flesta andra länder.

I den aktuella jämförelsen som har mätt kunskaperna i tre kärnämnen (läsning, matematik och naturvetenskap) vid 15 års ålder, rankas svenska elever i dag på en 18:e plats. Det ska jämföras med en 6:e-placering 2003. Sedan dess är det bara Tjeckien som haft ett större ras än Sverige.

Finland, som toppade jämförelsen redan 2003, har under samma period utökat sin ledning över samtliga länder ytterligare.

Sveriges utbildningsminister Jan Björklund (FP) håller med om att svenska elever lär sig för lite.

– Sveriges kunskapsresultat är alldeles för låga, säger han till TT.

Kräftgång i decennier

Enligt Sverker Härd, chef för utvärderingsenheten vid svenska Skolverket, kan den svenska skolans kräftgång spåras tillbaka till mitten av 1990-talet.

– Att Sverige halkar efter i den här typen av skolresultat är inget nytt i sig, även om vi på Skolverket naturligtvis ser det som väldigt bekymmersamt. Samtidigt ska man komma ihåg att det finns många andra aspekter där den svenska skolan visar bättre resultat. Svenska elever trivs relativt bra och det finns ett gott diskussionsklimat.

TT: Så svenska elever trivs, men lär sig ingenting?

– Den här jämförelsen mäter endast tre saker. Det är viktiga saker, i och för sig, men skolans uppdrag består trots allt av mer än så.

Tydligare lärarroll

För att vända trenden genomförs nu en rad reformer, som bland annat innebär att skolans kunskapsuppdrag och lärarens roll i undervisningen förtydligas.

TT: Räcker det?

– Vi både hoppas och tror det, men det får naturligtvis framtiden utvisa. Vi följer ju det här kontinuerligt och i december förra året kom en annan rapport där man kan se en viss uppgång. Det kan vara en indikation på att det håller på att vända, men det är för tidigt att säga ännu, säger Sverker Härd.