Colourbox

Fläsk hittat i halal-märkt korv i Sverige

En ny köttskandal har seglat upp i Sverige. Vid analyser har Livsmedelsverket hittat tio procent griskött i salami som sålts märkt med halal, den muslimska slaktritualen.

Verket ser dubbel förkastlighet när också den religiösa dimensionen vägs in.

– Det är alltid allvarligt och oacceptabelt när produkter är felmärkta eller visar sig innehålla saker som inte är deklarerade. Men det finns också en särskild aspekt när någonting är halal-märkt, säger Louise Nyholm, statsinspektör på verket, till TT.

I muslimsk tro är fläsk orent kött. Ingenstans i produktens förteckning av ingredienser stod att den innehöll griskött. Salamin är tillverkad i Slovenien.

Sannolikt avsiktligt

Med tanke på den höga halten av griskött är det enligt verket troligen inget misstag att det har hamnat i korven.

– Det förefaller osannolikt att det skulle röra sig om en oavsiktlig förorening eller blandning, säger Nyholm.

Ett företag i Göteborg har sålt salamin i Sverige. Företaget kontrollerades på onsdagsmorgonen av kommunens inspektörer.

– Man stoppar direkt produkten från vidare försäljning, säger Nyholm.

Verket informerar nu EU om sina fynd. Så snart verket har fått information från inspektionen på företaget i Göteborg ska det också informera de slovenska myndigheterna för att de på plats ska kunna agera mot tillverkaren av den felmärkta korven.

Lång tradition

Enligt Johan Cato, doktor i islamologi vid Lunds universitet, är griskött ända sedan tidig islam strikt förbjudet för troende muslimer.

Men också personer som inte är särskilt religiösa eller till och med sekulära följer regeln, enligt Cato.

– Många som är muslimer i mer kulturell bemärkelse håller ju också på att inte äta griskött. Det ska vara halal, ett ord som betyder tillåtet på arabiska, säger han till TT.