Foto: Hbl-arkiv/Karl Vilhjálmsson

Itella säger upp över 300

Itella planerar att säga upp hundratals anställda. I Finland hotar högst 290 bli av med sina jobb och 60 sägs upp utomlands.

Uppsägning av personal och utläggning av informationshantering ska hjälpa post- och logistikföretaget Itella att spara 100 miljoner euro fram till slutet av nästa år.

Bolaget meddelade i dag att det inleder samarbetsförhandlingar för att skära ner högst 360 jobb, av vilka 290 finns i Finland. De som hotas av uppsägning arbetar närmast med chefs- och expertuppgifter på förvaltningssidan.

Förhandlingarna gäller inte kundtjänsten, distributionen eller sorteringen.

Koncernchef Heikki Malinen säger att sparprogrammet beror på omvälvningar i bolagets affärsmiljö. Tidningsutdelningen och brevposten minskar i takt med att de digitala tjänsterna sprider sig. Åtgärderna är en fortsättning på anpassningsprogrammet som började verkställas 2011.

Förhandlingarna omfattar 1 500 anställda i Finland och utomlands. Totalt har bolaget 27 500 anställda.

Itella lägger också ut informationshanteringsuppgifter på IBM. Det innebär att 123 anställda i Finland, Sverige, Norge, Polen och de baltiska länderna övergår i IBM:s tjänst i juni.

Finlands största arbetsgivare

Itella är Finlands största företag sett till antalet anställda. I slutet av fjolåret hade Itella 17 800 anställda i Finland och 5 900 utomlands.

Att Itella nu är störst beror på att den tidigare ettan Nokia skurit ner jobben drastiskt. Itella sade upp drygt 1 000 anställda i fjol, medan Nokia gjorde sig av med 5 200. Nokia hade 11 700 anställda i Finland i slutet av året.

Enligt Itellas nya ekonomiska mål kommer fokus i verksamheten att flyttas från tillväxt till bättre lönsamhet. Itella gick 31 miljoner euro på plus före skatt i fjol, jämfört med förlusten på 16 miljoner euro året innan.

Itellas omsättning växte med ett par procent under fjolåret, till 1 947 miljoner euro.