Foto: Lehtikuva/Jussi Nukari. Oppositionsledaren Juha Sipilä (C.) i riksdagen i dag.

”Avgå för att rädda Finland!”

Oppositionen tog till storsläggan när riksdagen diskuterade ramarna för statsfinanserna i eftermiddag. Den handlingsförlamade regeringen utgör det största hotet mot Finlands framtid, dundrade Juha Sipilä och uppmanade statsministern att avgå.

När finansminister Jutta UrpiIainen (SDP) i remissdebatten om ramarna för statsfinanserna 2014-2017 redogjorde för regeringens agerande i ramförhandlingarna försäkrade hon att ministrarna fattade alla sina omdiskuterade beslut med ett mål för ögonen, att förbättra sysselsättningen. Därpå kastade hon bollen till företagen.

– Nu är det företagens plikt att visa vad de kan göra för fosterlandet.

Urpilainen varnade också för att det blir nya nedskärningar och skattehöjningar om man inte lyckas förbättra sysselsättningen.

Sjabblet med ändringarna i skatten på utdelning förklarade hon till det bästa med att betona vikten av ödmjukhet.

– Den här regeringen är inte rädd och spelar inga spel. Om beslut måste korrigeras så korrigeras de. Politiska beslutsfattare måste alltid vara så ödmjuka att de kan förbättra tidigare beslut.

Urpilainens förklaringar föll inte i god jord hos oppositionen. Enligt Centerns ordförande Juha Sipilä utgör den handlingsförlamade regeringen i dag det största hotet mot Finlands framtid, inte eurokrisen eller något annat fenomen utifrån.

– Ärade statsminister, i er situation skulle jag inte längre tveka utan lämna in min avskedsansökan, var Sipiläs råd till Jyrki Katainen (Saml).

Läs mer i morgondagens Hbl.