Foto: Lehtikuva/Kimmo Rauatmaa

Skäms, säger ministern

De borde skämmas, säger miljöminister Ville Niinistö om Talvivaara-bolagets agerande.

Miljöminister Ville Niinistö (Gröna) säger att han efter den nya läckan ingalunda tappat förtroendet för Talvivaara-bolagets ledning.

– Jag har nämligen aldrig haft förtroende för bolagets ledning, så tydligt är det att de inte skött sig och gjort de nödvändiga riskbedömningarna. De borde skämmas eftersom de inte har burit sitt samhällsansvar, ryter Niinistö.

Att man lyckats täppa till läckan övertygar inte miljöministern.

– De följande månaderna är kritiska och visar om det över huvud taget är möjligt att skapa permanent hållbara lösningar för hanteringen av avfallsvattnet. Går det inte att få till stånd ett hållbart system där lagar och bestämmelser följs kan myndigheterna inte bevilja nytt miljötillstånd.

Enligt Niinistö är det klart att kraven på vattenhanteringen skärps betydligt när villkoren för det nya miljötillståndet för gruvan görs upp.

Även om det nu finns gott om plats i säkerhetsdammarna är Niinistö bekymrad över framtiden eftersom man inte vet hur säkra de är om vattnet ligger kvar länge. Vad som händer när snön om några veckor börjar smälta är också osäkert.

– Nu handlar det om riskminimering i en situation som aldrig borde ha fått uppstå. Jag är väldigt missnöjd med hur bolaget har skött alltsammans.