Drönarna av Predator-typ, här fotade i Afghanistan, ska främst övervaka och spana i Niger, men armékällor utesluter inte att de kan bestyckas i framtiden. Foto: EPA / STAFF SGT. SAMUEL MORSE - HANDOUT

USA ökar närvaron i Västafrika

Västafrikanska Niger har blivit det senaste i raden av länder där USA har en drönarbas. De obemannade farkosterna ska övervaka bland annat Mali.

De oländiga ökentrakterna i Väst­afrika lockar islamister – och där islamister samlas brukar också de amerikanska drönarna förr eller senare dyka upp. Det utfattiga Niger har erbjudit USA ett strategiskt fotfäste nära både krigande Mali och de oroliga nordafrikanska staterna där det finns starka islamistgrupper.

Det var i februari som omkring hundra soldater och ett okänt antal drönare flyttade in i basen utanför huvudstaden Niamey. Planen på längre sikt är att basen ska flyttas till Saharastaden Agadez i norr eftersom den ligger mer strategiskt. Men flygfältet i staden är i så dåligt skick att det måste rustas upp innan en flytt är möjlig.

Amerikanska kommendörer har under den senaste tiden ringt i varningsklockorna för att få kongressen att inse att terrorhotet i Nord­afrika har ökat.

– Om hotet som finns i Nordafrika inte beaktas kommer det med tiden att växa och bli ett farligt och akut hot mot amerikanska intressen och kan utvecklas till ett hot mot oss på andra områden, sade general Carter Ham, som är chef för USA:s enheter i Afrika, i mars.

Presidenten välkomnar

De amerikanska soldaterna i Niger har hållit låg profil av farhågor för att landets till största delen muslimska befolkning ska ta illa vid sig av basen. Men på allra högsta nivå är basen välkommen.

– Vi välkomnar drönarna. Vi behöver länder som Frankrike och USA för att garantera vår säkerhet, sade president Issoufou Mahamadou till Washington Post i slutet av mars.

En sak som han inte vet och som ingen av de militärer som intervjuats av amerikanska medier vill säga är hur länge drönarbasen ska finnas i Niger.

President Barack Obama har satsat hårt på användningen av de obemannade drönarna i kriget mot terrorismen. I Afghanistan och Pakistan har attacker mot fel mål skapat stor uppståndelse. Men drönarna används också i Irak, Jemen, Libyen och Somalia. Dessutom används drönare på allierade baser i Turkiet, Italien, Saudiarabien, Qatar, Förenade arabemiraten och Filippinerna.

Drönarna i Niger har inte vapen och används främst för övervaknings- och spaningsuppdrag.

– Vi vill inte delta i dödliga aktioner, sade en amerikansk militärtjänsteman till Washington Post.

Men samtidigt används den information som drönarna samlar in av de franska styrkorna i Mali och av Nigers egna säkerhetsstyrkor för deras aktioner.

Aktivare pirater

Samtidigt överväger USA också en operation mot piraterna i vattnen utanför Västafrika. Piratattackerna i Guineabukten har ökat under det senaste året och nu överväger USA och allierade om det behövs liknande anti-pirat-åtgärder utanför Nigeria som utanför Somalia på andra sidan kontinenten.

Det som skapar oro är koordineringen mellan terrornätverket al-Qaida i Nordafrika och Nigeriabaserade islamistgruppen Boko Haram.

Källor: AP, Washington Post, Foreign Policy, NPR, New York Times