Ännu gör det inte speciellt ont, säger Minna Somervuori som tatueras av Laura Juan. Annat kan det vara när Marilynporträttet är klart om cirka fem timmar. Foto: Cata Portin

Man måste lida för konsten

Människor sitter och halvligger med blottade rumpor, lår och axlar i en stor hall i Kabelfabriken. Andra, fullt påklädda, går runt och tittar på huden som så småningom byter färg. Överallt hörs ett surrande från tatueringsmaskiner.

Tony Raita är en av arrangörerna till tatueringsmässan Helsinki Ink och snart också tv-personlighet i programmet Helsink, som börjar sändas på måndag. Programmet bygger på samma format som den amerikanska förebilden Miami Ink: fyra tatuerare tar emot kunder och får höra deras berättelse om motivet.

Raita är specialiserad på realistiska porträtt och tatuerar i programmet sin barndomskompis. Tatueringen föreställer kompisens nyligen avlidna mamma från hennes examensbild som diakonissa.

– Det betyder mycket att min kompis hedrar sin mammas livsarbete på det sättet, speciellt när jag vet att han inte alltid uppskattade det när han var ung, säger Raita.

En tårdrypande historia är dock inget måste för att bli tatuerad på tv, det räcker med att man vill ha en snygg bild på huden.

Själv har Raita en bild på sin döda hund på halsen, och en hel del andra tatueringar i olika stilar runt om kroppen.

– Artisterna själva brukar inte ha speciellt fina tatueringar.

Fem timmar och 900 euro

Raitas favorit på mässan är spanska Laura Juan, som även hon har specialiserat sig på den realistiska stilen. Minna Somervuori ville bli tatuerad av just henne och bokade en tid två månader före mässan. Utan mässan skulle det ha varit mycket svårare att få en tid hos Laura Juan, och det hade förmodligen krävts en resa till Spanien.

Snart pryds Somervuoris axel av ett porträtt på Marilyn Monroe, en idol sedan barndomen.

– Vi skickade e-post fram och tillbaka säkert 54 gånger, men ändå bytte vi bild en sista gång i dag, säger Minna Somervuori.

Hon ser lite sammanbiten ut, men säger att smärtan inte är så farlig i början. Det tar cirka fem timmar att göra klart bilden och Somervuori betalar cirka 900 euro för pinan och det vackra resultatet.

Tony Raita visar bilder på Laura Juans tidigare tatueringar, som oljemålningar på huden.

– Det här är konst. Jag har jobbat som tatuerare i 20 år och aldrig stött på att någon skulle ångra en välgjord tatuering, säger Raita.