EK ogillar eurogräns för företags dividendskatt

Finlands näringsliv EK var inte till alla delar nöjt med regeringens nya beslut om beskattningen av dividender.

 EK kritiserar särskilt eurogränsen för företagens dividendskatt eftersom organisationen anser att den förvränger utdelnings- och investeringsbeslut.

EK-chefen Jussi Mustonen anser att den konstgjorda gränsen strider mot alla ekonomiska läror. Men han anser ändå inte att beslutet är alltigenom dåligt.
– Det har både för- och nackdelar, sade han till FNB.

EK anser att det är positivt att man till exempel lindrade den planerade skärpningen av dividendbeskattningen för börslistade bolag. EK ansåg också att det var bra att beskedet kom snabbt.

Jussi Järventaus, vd för Företagarna i Finland, ansåg att fördelarna överväger i den nya uppgörelsen, för att den hjälper små företag en aning och inte nämnvärt bromsar tillväxten jämfört med det tidigare förslaget. Även Skattebetalarnas centralförbund anser att korrigeringarna gjordes i rätt riktning.

Ordföranden för Aktiespararnas centralförbund Timo Rothovius är nöjd med att beskattningen av börsbolag inte blir så sträng som regeringen bestämde i sina ramförhandlingar. Han anser att det också är positivt att icke börslistade företag nu får samma utgångspunkter som börsbolagen, vilket i vissa fall kan sänka tröskeln för börsintroduktion.

– Samtidigt är det fortfarande fel utveckling att beskattningen av utdelningar skärps för vissa aktieägare medan andra i gänget alltjämt slipper skatt. Det här ökar ojämlikheten, sade Rothovius.