Grafik: Måns Eklund. Klicka på bilden för att se hela grafiken.

”En enhetlig skattereform behövs”

Regeringens skattereform är halvfärdig och skapar nya problem, enligt den expert Hbl talat med. Att holdingbolagsproblematiken inte åtgärdades är också ett stort problem.

Skattereform
Jyrki Katainen kommer att få det svårt om han ska lyckas ändra reglerna för kedjebeskattningen utan orsaka ett stort skattebortfall, säger juris doktor Pauli K. Mattila. Han har en lång karriär som skatteexpert vid Centralhandelskammaren, Skatteverket och flera arbetsgrupper bakom sig och har med spänning följt debaclet kring regeringens skattereform.

Kedjebeskattning avser att vinstutdelning beskattas i fler än två led. För att undvika det här är dividender som ett samfund får inte skattepliktig inkomst. Av dividenden är ändå 75 procent skattepliktig inkomst och 25 procent skattefri inkomst, om ett börsbolag delar ut vinst till ett annat icke-noterat bolag.

Om det icke-noterade bolaget äger minst tio procent av kapitalet i det börsbolag som delar ut dividenden blir utdelningen skattefri.

– Gränsen på tio procent följer indirekt EU-regler, eftersom vinst som betalas över gränserna i EU inte får beskattas om det mottagande samfundet äger minst 10 procent, säger Mattila.

De som innehar stora aktieposter i börsnoterade bolag kan utnyttja den sänkta samfundsskatten genom att kanalisera utdelningen till icke-noterade holdingbolag. Om man skärper procentgränserna i Finland för att hindra det här kan ägarna flytta sina holdingbolag utomlands till ett annat EU-land.

Ohållbar lösning

– Jag hade hoppats på en heltäckande reform som hade gett stabilitet, men det här förslaget kommer att rivas upp senast till riksdagsvalet och skapar stor osäkerhet, säger Pauli K. Mattila.

Enligt honom skapar förslaget också nya problem:

– Utdelning från andelslag är skattefria upp till 1 500 euro. Samtidigt säger reformerna ingenting om utdelning hos andra bolagsformer, jordbruk eller näringsidkare. Det här skapar stor oklarhet.

Förslagets obalans väcker också frågor. Enligt reformen ska vinstutdelningen från icke-noterade bolag lindras, ifall bolaget har en stor nettoförmögenhet, samtidigt som utdelningen från börsnoterade företag skärps.

– Beskattningen av utdelningen från icke-noterade bolag är som värst bara en fjärdedel av vad den är i de noterade. Det här skapar mängder av problem och ger en klar signal åt ägarna att inte låta börsnotera sina bolag, säger Mattila.