Arkivfoto. Näringsminister Jan Vapaavuori och Jari Anttila. direktör på STX

Penningsstrul fick STX-koncernens börskurs att rasa

Den koreanska STX-koncernen har stora finansproblem. De negativa nyheterna fick bolagets aktiekurs att rasa med nästan 11 procent på börsen i Seoul på onsdagen.

Nyheterna väckte också oro vid varven i Åbo och Raumo, vars verksamhet varit hotad på grund av moderbolagets problem. Men enligt Arbets- och näringsministeriet hotar finansproblemen knappast Åbovarvets framtid.

Nyheterna om moderbolagets problem är oroväckande men inte överraskande, kommenterade näringsminister Jan Vapaavuori (Saml) på Twitter. Han säger att ministeriet förbereder sig för alla tänkbara alternativ.

– Senast nu borde var och en inse vilket träsk vi skulle befinna oss i om vi hade gett vika för det offentliga trycket och skjutit till kapital till varvet i strid mot lagen (vilket så många krävde), skrev Vapaavuori på Facebook.

Skuldsanering för varvsbolaget

Koncernen behöver kapital för att kunna sköta sina skulder. Läget har förvärrats sedan STX misslyckats i sina försök att sälja delar av koncernen för att få ihop pengar.

På tisdagen ansökte STX Offshore & Shipbuilding som ansvarar för koncernens skeppsbyggnadssektor om frivillig skuldsanering,

Det var sommaren 2011 som svårigheterna började. Sedan dess har bolaget gjort förlust vartenda kvartal. På ett år har över 60 procent av bolagets börsvärde försvunnit.

Varvskrisen och minskningen i sjöfrakter har drabbat STX varvsbolag hårt. Offshore & Shipbuilding gjorde i fjol en förlust på 550 miljoner euro. Mot slutet av fjolåret uppgick dess skulder till cirka 8,5 miljarder euro.

Enligt nyhetsbyrån Reuters försöker finansiärerna avgöra bolagets öde denna vecka. Koreanska experter uppskattar att huvudfinansiären Korean Development Bank samlar ihop ett ägarkluster som övertar ansvaret för STX.

STX-koncernen är en för Sydkorea typisk chaebol, det vill säga en koncern med verksamhet i många olika branscher. STX utgörs av drygt tjugo företag i olika branscher med sammanlagt cirka 70 000 anställda. Koncernens omsättning var i fjol cirka 23 miljarder euro och förlusten omkring 360 miljoner.