Foto: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / JUNG YEON-JE

Koreakris: ”Risken finns för krig av misstag”

Sydkorea meddelade i morse att man överväger en militär aktion om sydkoreaner i Kaesongområdet utsätts för fara. Hoten från Nordkorea har blivit så gott som dagliga.

I går meddelade den isolerade kommuniststaten att den stoppade kärnreaktorn i Yongbyon körs i gång igen. Forskaren Torsti Sirén oroas av riskerna för irrationellt beteende.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon säger att upptrappningen nu har gått för långt på den koreanska halvön.

”Den pågående krisen har gått för långt. Kärnvapenhot är inget spel. Aggressiv retorik och militära kraftdemonstrationer kan bara resultera i motaktioner och underblåsa rädsla och instabilitet”, sade han i ett uttalande.

Han sade att alla parter måste lugna ned sig och att förhandlingar är den enda vägen att lösa den pågående krisen. Men några officiella förhandlingar är inte på gång mellan parterna. Aggressiv retorik och militära kraftdemonstrationer har däremot varit vanliga under påskhelgen.

I går meddelade Nordkorea att landet sätter i gång kärnreaktorn i Yongbyon som stängdes 2007 och samtidigt kör i gång plutoniumanrikningen. Enligt en militär talesman handlar det delvis om att råda bot på landets kroniska elbrist, men också ”förstärka de nukleära vapnen både i kvalitet och kvantitet”.

Krisens andra parter Sydkorea och USA har under påskhelgen också brassat på: Sydkorea genom att säga att landet kommer att svara på nordkoreanska militära hot ”utan en tanke på de politiska konsekvenserna” och USA genom att under buller och bång sända olika slag av jaktplan till Koreahalvön och genom att flytta jagare och radarstationer närmare Nordkorea.

”Farligt tro att som förr”

Överstelöjtnant Torsti Sirén, chef för strategiska institutionen på Försvarshögskolan, varnar omvärlden för att invagga sig i falsk säkerhet och lita på att ordkriget lugnar ned sig eftersom det alltid gjort det tidigare.
– Man måste räkna med att människan är en irrationell varelse. Ett krig kan börja också då ingen förväntar sig ett krig. Det är ett riskfyllt spel och det finns orsak att vara orolig.

Att Nordkorea irriteras av USA:s och Sydkoreas gemensamma militärövningar är inget nytt och inte heller det att retoriken då trappas upp. Men sällan har den gjort det i samma utsträckning som nu.

En orsak kan vara att den nordkoreanska ledaren Kim Jong-un fortfarande är ny på sin post och försöker förstärka sin position. Men Sirén tror att de strängare sanktioner som FN införde mot Nordkorea i början av mars som straff för landets kärnvapenprov kan spela en roll.

– Det är möjligt att sanktionerna nu påverkar maktelitens levnadsstandard och att den reagerar kraftigt.

En annan möjlighet som Sirén ser är en maktkamp mellan det politiska ledarskapet och generalerna.

– Kanske det till och med kan vara så att generalerna redan har tagit makten och bara har Kim Jong-un som en marionett? Det är det ingen som vet eftersom ingen har insyn i vad som händer inom makteliten.

”Utan politiska konsekvenser”

Sydkoreas nytillträdda president Park Geun-Hye blev vald på ett löfte om en mjukare inställning till grannen i norr, men har haft svårt att inleda med något slag av avspänningspolitik. Hon gick också hårt ut i måndags och lovade vedergällning utan tanke på de politiska konsekvenserna.

– Vad betyder det egentligen? Är det en tillåtelse åt militären att ge eld mot norr? Och vem är det som fattar det beslutet? Risken finns för ett krig som börjar av misstag.

Sirén ser att omvärlden borde försöka göra sitt för att den nordkoreanska hotnivån inte ska stiga så högt som nu.

– Man borde inte sopa hoten under mattan och inte låtsas om dem. Det finns alltid en risk i situationer som den här. I stället borde man satsa på att förebygga dem långt tidigare – men det är ju svårt när verbala meddelanden har svårt att nå fram till Nordkorea.

Att USA garderar sig genom att förstärka närvaron vid Koreahalvön tycker Sirén är förståeligt rent militärt.

– Man måste räkna ut riskerna och ha en plan för ”om utifall att”.

Samtidigt tror han ju att de diplomatiska hjulen snurrar någonstans i bakgrunden, men på vilken nivå och hur effektivt är svårt att säga.

Källor: AP, CNN, BBC, Svenska Dagbladet, New York Times