Foto: Maarit Roiha

”Finlandsätare” blir toppnamn på bokmässan

Få i Finland känner till att den ryske barnombudsmannen Pavel Astachov, 46, är deckarförfattare och populär tv-stjärna i Ryssland. I höst kommer han till bokmässan i Helsingfors.

– Han har bekräftat att han kommer, säger Harri Nykänen, författare och en av förgrundsfigurerna i andelsförlaget Crime Time, som ägs av en rad framstående finska deckarförfattare.

Förlaget har avtal med Pavel Astachov om att ge ut två av hans sju publicerade deckare och option på att ge ut också resten.

– Vi blev mycket förvånade när vi hörde att han är deckarförfattare. Det var översättaren som tog kontakt och undrade om vi inte ska ge ut honom på finska. Vi har fått det första kapitlet och jag kan lova att hans text har sug, säger Nykänen.

Enligt New York Times är hans deckare inspirerade av John Grisham.

Pavel Astachov är känd för sina fräna uttalanden i vårdnadstvister om finsk-ryska barn. Astachov har bland annat krävt ekonomiska sanktioner mot Finland för brott mot mänskliga rättigheter.

Olika roller

– Visst har vi funderat på om det kan uppfattas som ett politiskt ställningstagande. Men vi är enbart intresserade av honom som deckarförfattare, försäkrar Nykänen.

– Ingen känner honom här som deckarförfattare, men nog som barnombudsman. Han kommer säkert att dra folk, frågan är förstås om man kommer för att lyssna på författaren eller barnombudsmannen Astachov, säger Stig-Björn Nyberg, programchef för Bokmässan i Helsingfors.

Läs hela artiklen i dagens Hbl.