HBL-Arkiv

Fiskfusk nästa efter hästköttsskandal

Folk äter allt mer fisk, men vilken fisk? Fusk med fisk är utbrett, konstaterar BBC.

Konsumtionen av fisk och skaldjur stiger, rapporterar BBC och  med den även fusket.

Det är inte ovanligt att dyr fisk ersätts med billig, utan att konsumenten vet om det. Innehållsförteckningen på förpackad fisk stämmer inte alltid överens med innehållet och den fisk som serveras på restaurangen är inte nödvändigtvis densamma som beskrivs på menyn.

Till exempel på Irland var en fjärdedel av produkterna från restauranger, butiker och stormarknader märkta som torsk eller kolja i själva verket helt andra arter. 

Och i Europa var mellan en fjärdedel och en tredjedel av de testade fiskprodukterna inte det beskrevs på paketen eller menyerna. Koljan och torsken i britternas Fish and chips  späds ibland ut med billigare fisk. 

En amerikansk studie visar att 25 procent av fisken som serverades på restauranger i New York är något annat än det som uppges på menyn, enligt BBC.